”Аз не разсъждавах, не бях адекватен. Изпълнявах всичко, което се иска от мен.”

Това сподели Димитър Чешмеджиев - мъжът, след чийто сигнал излезе наяве историята с хосписа в Елин Пелин. Пенсионерът вече е в дома си в Поморие, но на практика не знае дали къщата е негова или е прехвърлена, съобщава бТВ.

Той каза доста неопределено, че "всичко е блокирано", т.е. - не е прехвърлил жилището си в крайморския град. Въпреки това възрастният мъж си спомня, че са го водили в София при "нотариуска или адвокатка" и дори май нещо е прехвърлил. Но не е сигурен дали е подписал и какво.

Прокуратурата и МВР забелязаха частния дом за стари хора в Елин Пелин именно след като Чешмеджиев подаде сигнал, че в дома са го упоявали, че са го държали там въпреки волята му и че са го накарали да прехвърли имотите си собственичката на дома д-р Йорданка Неферова.

При последвалата проверка се оказа, че учреждението няма никакво разрешително да работи като хоспис, а здравната инспекция откри над 100 различни сънотворни и успокоителни, както и наркотични вещества, за които липсват документи.

За по-малко от година в дома за стари хора в Елин Пелин са починали 9 души, а смъртните актове са подписани от собственичката на хосписа д-р Неферова, припомни бТВ.

Репортер разговаря и с Неферова, която е в болница и твърди, че е много зле. Собственичката на хосписа признава, че възрастните хора са й приписвали имоти, но не вижда нищо нередно в това – тя пък се грижила за тях. Неферова има дом за стари хора и в Банкя от 16 години.

Синът й Божидар Неферов е обявен за издирване, той е търсен и за източване на банкови карти в Германия.

В ареста са двама души – управителят на хосписа Бойко Стоянов и полицай от столичното 9-о РУ в столицата Бисер Докторов, който правел справки за имотите на обитателите на дома.

"Констатира се едно безконтролно съществуване на подобни домове - коментира пред медията Наталия Николова, окръжен прокурор на София. - Започнаха проверки на такъв вид домове на територията на София – област. Налице е законодателен пропуск”, смята още прокурорката.

Тя уточни, че разследването по случая с Димитър Чешмеджиев е в много начална фаза. Ще бъдат проверени и деветте смъртни случая в дома.