Какво обещават основните претенденти за президентския пост във Франция?

Смятаният за фаворит Емануел Макрон се обяви за „икономическо освобождение“. Той ще предприеме действия за намаляване на корпоративния данък от 33 на 25%, по-голяма гъвкавост при трудовите отношения. В програмата му са заложени още улеснен достъп до обезщетения за безработица, ускоряване на интеграцията в еврозоната и някои предложения за реформиране на ЕС. Макрон обещава и въвеждане на задължителна военна служба в едномесечен срок за всички младежи на възраст между 18 и 21 години, пише БГНЕС.

Лидерката на Националния фронт Марин льо Пен твърди, че поставя Франция на първо място и обещава изваждане на страната от еврозоната, връщане към франка и дори напускане на Европейския съюз. Ако тя спечели, Париж ще се сбогува и с Шенген и ще възстанови граничния контрол. Льо Пен ще потърси намаляване на законната имиграция до 10 000 души годишно, сваляне на минималната възраст за пенсиониране от 62 на 60 години и предоставяне на семейни субсидии, реформи на пазара на труда, отдалечаване от НАТО и развиването на по-топли отношения с Москва.

Десноцентристът Франсоа Фийон поиска „намаляване на държавата“. Постигането на това се изразява в съкращения в държавната администрация, намаляване на публичните разходи за облекчаване дълга на Франция, удължаване на работната седмица до минимум 39 часа. Кандидатът показа ксенофобски нюанси с идеята си да забрани бурките в училищата, да намали имиграцията чрез определянето на годишни квоти и засилено сътрудничество с Русия, Иран и Сирия в борбата срещу екстремистката групировка „Ислямска държава“.

Жан-Люк Меланшон печели симпатии с промяна на договорите на ЕС, която да „бракува“ настоящите правила за фискална политика и да позволи на Европейската централна банка да купи дълг от страните членки. В противен случай и той заплашва с оттегляне от договорите и с напускане на еврозоната. Меланшон ще се бори за преминаването от президентска към парламентарна система на управление и повече правомощия за гражданите. Една от идеите му е увеличено производство на ток от ВЕИ-тата, които да задоволяват 100% от енергийните нужди на страната до 2050 г. Друга стъпка ще бъде напускането на НАТО и подобряване на отношенията с Русия.

Социалистът Беноа Амон „подкупва“ електората с „доходи за всички“. Той се застъпва за въвеждането на универсален основен доход, насочен първоначално към работещите бедни, но и към всички останали, достигайки до 750 евро. Амон иска да се премине към по-кратка работна седмица, като насърчава компаниите да осигурят повече работа на непълно работно време и творчески отпуски. Сред предложенията е и легализиране на канабиса.