Изборите във Франция преминават под сянката на терора. И това щеше да е така, дори и в четвъртък да не беше извършено терористичното нападение на "Шанз-Елизе". Темата за сигурността занимава много французи. Но това е разбираемо.

През изминалите години в страната бяха извършени много нападения. Чудовищните атентати от ноември 2015 година в Париж и през юли 2016 в Ница разтърсиха цялата страна. И днес, на фона на пресния спомен от последното кърваво престъпление, французите избират двамата кандидати, които ще се явят на втория тур. Победителят ще наследи Франсоа Оланд.

Французите са ядосани

Френските президентски избори вече бяха определени като съдбовни. И това действително е така. Едната причина се крие в кандидатите. Другата причина е неспокойствието на нацията: хората са недоволни от икономическата ситуация, те са ядосани на елитите и са обезверени от терора.

Всеки един от кандидатите отразява тези настроения по специфичен начин. Проевропейски настроените избиратели са малцинство. Аплодисменти получават протекционизмът и реториката на съпротива срещу глобализацията и необходимите икономически реформи. Възходът на левия националист Жан-Люк Меланшон е индикация за недоволството и склонността на много избиратели да се поддават на радикални лозунги за "спасение". 

Вече е ясно: предстоят тежки времена

Партньорите на Франция изтръпват само при мисълта, че Марин льо Пен би могла да влезе в Елисейския дворец. Защото тогава антиевропеизмът ще се загнезди в сърцето на Европа. А Меланшон само би ускорил упадъка на Франция. Но дори под президентството на Фийон или Макрон, Франция ще бъде изправена пред тежки времена. И на тях няма да им е лесно да управляват.

Във всеки случай днес французите вземат решение за бъдещето на Европа. И за германо-френското партньорство.

Материалът е публикуван в "Дойче веле".