"От отговора на въпроса дали Цацаров се е срещал с други червени лидери (освен Георги Гергов) може да излезе всичко, което не сме очаквали да излезе."

Това коментира енигматично днес Цветан Цветанов по Нова тв, след като лидерът му Бойко Борисов обяви, че Цацаров е нужно да говори.

По-рано през деня Борисов от Ямбол каза, че смята, че главният прокурор трябва да отговори на доста въпроси, включително - срещал ли се е с други червени лидери, и го защити, че червените олигарси са коварни и трябвало повече да се пази.

"Ние в момента чуваме различни страни от хора, които са участвали в тази среща. Но самия повод за тази среща никой не знае в детайли", добави зам.-председателят на ГЕРБ.

И допълни, че смята, че главният прокурор е "излязъл с някакво прессъобщение". Цветанов също обяви, че на Георги Гергов му предстоят доста медийни изяви (точно по това време червеният бизнесмен се появи при Беновска за пръв път след избухването на скандала със срещата му със Сашо Дончев, б.р.).

Акцентът се изнесе - както и в изказванията на Борисов по-рано към "проблем изцяло на БСП":

"Те трябва да търсят отдушник и отдушника ще го намират в атаките срещу ГЕРБ. Защото тук БСП имат огромен проблем. И самият начин, че по този начин си решават партийните проблеми, означава, че те винаги са участвали и са генерирали съответни задкулисни игри. Оказа се, че освен паралелната държава, която те са я създавали през тези 27 г.одини, излиза, че има паралелна партия, която е готова винаги да реагира на искания на техния лидер. БСП е странна партия", заключи вторият човек в ГЕРБ..

Цветанов припомни, че Корнелия Нинова е нямало да бъде избрана за лидер без помощта от Георги Гергов навремето и че тя явно била "доста добре запозната с начина на функциониране на тази паралелна държава".

Зам.-председателят на ГЕРБ не пожела да окачестви преговорите за нов кабинет като по-трудни или по-леки от други такива, каза само, че те вървели "много продуктивно". Цветанов за пореден път отказа да обяви данни за правителството, защото не били говорили по тази тема, а само по коалиционното споразумение, което да гарантира основни насоки и политики на България.

И все пак - кои министерски постове ГЕРБ не биха отстъпили никога?

"Образованието... И смятам, че основният министерски пост, който трябва също да бъде за ГЕРБ, това е финансовият. Разбира се, за министър-председател - това вече не е тема", каза Цветанов.

На въпрос - че не споменава МВР в неподлежащите на дискусия, той отговори уклончиво, а запитан дали пък той няма да го оглави, отвърна, че "това не е тема в момента".

"Не трябва винаги да разглеждаш личното си присъствие в политиката с определен пост", скромно отбеляза Цветанов и припомни усилията, които полагал в 43-ия парламент, за да се сформират нужните мнозинства, включително конституционното.

Той нарече очертаващото се мнозинстмо между тях и патриотите от 122 души крехко, но щели да търсят подкрепа и от други парламентарни групи.

А за Корнелия Нинова заключи:

"Ценя нейния ентусиазъм, но все пак в политиката трябва да има и покритие на реалностите."