Лондонските "Челси" и "Арсенал" са на финал в турнира за купата на Футболната асоциация - най-старата клубна футболна надпревара в света.

Днес "артилеристите" обърнаха "Манчестър Сити" с 2:1 след продължения и се присъединяват към "сините", които вчера зрелищно сразиха "Тотнъм" с 4:2 в първия полуфинал.

Двубоят е на 27 май на стадион "Уембли". "Челси" може да направи дубъл, ако стане и шампион на Англия, а шансовете му за това са огромни. "Арсенал" пък, който е за рекордния 20 път в спора за ценното отличие, датиращо още от XIX век, може да увенчае поредния си лош сезон, в края на който не е ясна съдбата на емблематичния треньор Арсен Венгер.

Французинът си отдъхна тази вечер, за разлика от наставника на "Манчестър Сити" Жосеп Гуардиола, останал без купа в първия си сезон на Албиона.

"Арсенал" и "Сити" се "захапаха" здраво пред повече от 80 хиляди зрители на "Уембли". Първото полувреме предложи интересни ситуации пред двете врати, но завърши без гол. 

"Гражданите" дръпнаха в резултата в 62-ата, когато при мълниеносна контра Серхио Агуеро бе изведен сам срещу Петер Чех и успя да го преодолее - 1:0.

"Арсенал" отвърна и създаде напрежение пред вратата на "небесносините". Още в 71-ата Начо Монреал засече майсторски центриране отдясно - 1:1.

До края на редовното време гол можеше да падне и в двете мрежи, но "Сити" бе по-близо - Яя Туре и Фернандиньо удариха греди в рамките на броени минути.

В продълженията "Арсенал" успя да подчини своя съперник. В 100-тната минута Алексис Санчес хвърли "червено-бялата" част на "Уембли" в екстаз - 2:1. До края манчестърци не успяха да отвърнат и си тръгнаха от столицата недоволни.

Още нещо за историята - в полуфиналите отборите можеха да правят с една смяна повече - по 4. От този експеримент днес се възползва Гуардиола в допълнителното време. Не му помогна.