Еманюел Макрон победи Марин льо Пен - сочат официалните резултати, разпространени от МВР при преброени 100 на сто от бюлетините, след вчерашния първи тур на президентските избори във Франция.

Ето и подреждането:

Еманюел Макрон - 23,86%

Марин льо Пен - 21,43%

Франсоа Фийон - 19,94%

Жан-Люк Меланшон - 19,62%

Беноа Амон - 6,35%

За първи път двете традиционни партии, които доминираха политическия живот на Франция през последните 60 години - консервативната десница и социалистите, остават без представител на балотажа. Някои наблюдатели определиха резултата от 6 процента за Амон като "клинична смърт" на Социалистическата партия.

Всички прогнози на социологически агенции показват, че при сблъсък на втория тур между Еманюел Макрон и Марин льо Пен той ще победи приблизително с 60 срещу 40 на сто от гласовете.

Ако на 7 май Франция избере за свой президент Макрон, той ще е най-младият държавен глава - на 39 години, който страната е имала в своята история. И президентът с най-малък политически опит.

Какво показват прогнозите на агенциите за преливането на гласове към Макрон и Льо Пен. Според агенция Ipsos France от водещите четирима кандидати за президент единствено бившият троцкист Жан-Люк Меланшон не е признал поражението си и не е призовал да се гласува за някого от двамата претенденти, продължаващи към балотажа.

Данни от експресно проучване веднага след обявяването на резултатите сочат, че Макрон ще привлече повече от половината избиратели на Меланшон, всички на социалиста Амон, вероятно около половината от консерватора Фийон и може би една четвърт от въздържалите се на първия тур.



Льо Пен би събрала вот от почти всички - без хората на Макрон и Амон. Агенцията прогнозира, че немалка част от избирателите на Меланшон и Фийон ще се въздържат от гласуване на 7 май.

„Еманюел Макрон“ е бил най-търсеният кандидат в "Гугъл" тази неделя преди Жан-Люк Меланшон и Марин льо Пен", пише France24, цитирайки данни от Google Trends. От всички заявки, свързани с имена на някого от единайсетте кандидати, 31% са за Макрон, 20% - за Меланшон, 13% - за Льо Пен, 12% - за Франсоа Фийон, 8% - за Беноа Амон.