ВЕСЕЛИН ЖЕЛЕВ

БРЮКСЕЛ - Външният министър Кристиан Вигенин заяви днес, че не се вижда като кандидат за български еврокомисар.

По думите му партиите трябва да постигнат съгласие по кандидатурата и тя да бъде представена в Брюксел от сегашното правителство. Той се изказа против това да я прави служебното, защото това би означавало на практика президентът Росен Плевнелиев да номинира следващия комисар.

"Мисля, че в тази ситуация трябва да се търси по-широко съгласие по тази кандидатура", каза Вигенин.

И добави:

"Ако хоризонтът е такъв, какъвто се очерта на Консултатитвния съвет, правителството би трябвало да подаде оставка най-късно в края на юли. А правителство, което си отива да определи еднолично комисар, не е добър вкус, още повече, че следващото може да бъде изкушено да ревизира този избор и тогава ще станем за смях".

"Служебно правителство да определя кандидата за комисар също не е добра идея,  каза външният министър. - Затова за мене най-доброто решение би било, ако може да де постигне съгласие сега и имайки това съгласие, нашето правителство да определи кандидата и оттам нататък вече да си вървят процедурите".

Според Вигенин, вероятно публичните изслушвания на комисарите в Европейския парламент ще съвпаднат с изборите у нас.

"Трябва солидно да изработим нещата още сега. Така че кои ще са кандидатите, ще стане ясно до няколко дни предполагам, каза министърът. - Това, което бих искал, е да продължа да работя като външен министър и да си върша работата там... Как ще се развията нещата - не искам да затварям всички възможности, но подчертавам, че от гледна точка на процедурата, очевидно сегашният външен министър не е най-подходящият кандидат, ми се струва".

Вигенин добави още, че не е чул досега да са обсъждани имена и че не знае, дали е имало сондажи за конкретни кандидати в разговорите между лидерите. Той изрази съжаление, че сегашната политическа ситуация в страната не позволява да се реализира най-добрият според него вариант:

"В рамките на правителството и на политическите сили, които го подкрепят, да определим няколко възможни кандидати,  които са силни с различни компетентности, на базата на които да се водят предврителни разговори за ресорите. Сега ми се струва, че вървим към вариант, в който ще трябва да определим някаква по-общоприемлива фигура, което в никакъв случай не изключва да е свързана и с някоя от партиите. Естествено - фигура, която да е приемлива и после да се търси подходящият ресор".

 "Би било добре на бъдещия комисар да се даде силен старт, като получи едно по-широко съгласие, но, пак казвам, това е въпрос на преговори", добави още Вигенин.

По думите му между политиците и в обществото се наблюдава "разбиране за необходимост от повече взаимодействие по важните за страната въпроси, едно усещане, че конфронтацията не е печеливша стратегия и от нея най-вече губи държавата."

Той препоръча на преговарящите да не започват консултациите за бъдещия комисар с конкретни имена, а с това какво очакват от него и какъв ресор иска да има България - "и на тази база да се види кои хора биха били склонни да се ангажират"

"Миналата година служебният кабинет взе решения, които не е редно да взема, например - назначения на посланици, каза Вигенин, намеквайки за това, че служебият министър-председател Марин Райков сам се назначи за посланик в Италия. - Не случайно в конституционната процедура има разделение на властите: външният министър предлага на правителството, то решава, а президентът съответно издава указ. Ако правителството е назначено от президента, тогава на практика ще  се окаже, че президентът излъчва еврокомисаря. Всякак може да се обясни и тълкува, но смятам, че е редно да го направи сегашното правителство, преди да бъде заменено от служебно".

Държавите членки номинират комисарите си в преговори с председателя на новата комисия. Той първо трябва да ги приеме, а след това да определи портфейла им. След това те се явяват на публично изслушване  пред съвместни заседания на ресорните комисии в Европарламента. Когато този процес приключи, едродепутатите гласуват пълния състав на комисията в пакет.

Вигенин участва днес в Брюксел в среща на външните министри на НАТО - последната, преди срещата на върха на алианса на 4 и 5 септември в Уелс.