Протестиращи крайнолеви и полиция се сблъскаха тази вечер на площада на Бастилията, след като бяха обявени прогнозните резултати от първия тур на президентските избори във Франция, съобщава вестник "Паризиен". Според тях за балотаж се класират Еманюел Макрон и Марин льо Пен.

Протестиращите бяха леви студенти и анархисти, които се самоопределят като "антифашисти", а негодуванието им бе срещу това, че Марин льо Пен се класира за втория тур на президентските избори. Протестът им бе срещу "изборния маскарад".

Мирната в началото демонстрация се превърна в безредици, когато част от протестиращите се опитаха да изтръгнат оградите около паметника на площада и започнаха да хвърлят бутилки и пиратки по полицаите. Силите на реда отвърнаха с контраатака на манифестантите.

Към 21 часа българско време сблъсъците стигнаха близо до булевард "Бомарше". Протестиращите започнаха да чупят витрини на банкови клонове, банкомати, спирки и прозорци на автобуси и полицейски автомобили, обръщаха контейнери за събиране на стъкло.

Полицията се опита да ги изтласка обратно към Бастилията, те се разпръснаха на малки групи по съседните булеварди.

По данни на силите на реда демонстрантите са били неколкостотин и са скандирали:

"Париж на крак! Вдигни се!"

Те се опитали да препречат улиците с барикади от подръчни предмети.

Истинското насилие е започнало на площада на Бастилията след обявяването на прогнозните резултати в 21 часа наше време.

Полицията, която е била подготвена и бе многобройна, се е опитала да ги разпръсне със сълзотворен газ. Протестът е приключил след два часа, но след него силите на реда са блокирали района и са затворили близката станция на метрото.