Вероятният бъдещ президент на Франция Еманюел Макрон никога не е бил депутат и никога не се е явявал на избори. Има и малък политически опит като министър на икономиката при президента Франсоа Оланд. Но социалогическите агенции му отреждат победа на 7 май във втория тур срещу Марин льо Пен с 60 на 40 процента от гласовете. Ако това стане, в Елисейския дворец ще влезе най-младият президент в историята на Франция - едва 39-годишен.

Възходът на Макрон в политиката е стремителен. 

Той е бил блестящ ученик и студент и веднага след висшето си образование започва работа като инвестиционен банкер в една от финансовите институции на барон Ротшилд. Твърди се, че той е бил посредник на известното милиардерско семейство в сделка за 10 милиарда евро. От тях е получил 9 милиона.

Изненадващо през 2014 година получава предложение да стане икономически съветник на президента Оланд. И приема. Много скоро му дават поста министър на икономиката в правителството на Манюел Валс.

Известен е с т.нар. Закон Макрон, с който се позволява магазините да работят и в неделя и се намалява държавният контрол в много отрасли на икономиката. Той е приветстван от финансовите среди на Франция.

Макрон се занимава активно и с въвеждане на бързи нововъведения в сферата на високите технологии и способства за развитието на пазара за международни автобусни линии на голямо разстояние.

Бизнесът посреща промените с "Ура", обаче срещу тях са позициите на левичарското крило на Социалистическата партия.

Създава партията си "В движение" през април миналата година. Определя я като "нито лява, нито дясна". Така неговото участие в кабинета на Оланд и Валс вече става невъзможно. И през август 2016 г. той подава оставка. Почти веднага след това обявява, че се кандидатира за президент на Франция.

Някой от неговите най-важни предизборни обещания са:

- Инвестиции от 50 милиарда евро в модернизация на инфраструктурата и преход към възобновяеми източници на енергия.

- Сто процента плащане от държавата на зъбни протези и слухови апарати за нуждаещите се.

- Съществени съкращения на данъците за бизнеса и по-голяма свобода на мениджърите при договорите за работната седмица.

- Намаляване на безработицата до 7 на сто от сегашната 9,7%.

- Забрана за използване на мобилни телефони в училищата от деца до 15 години, както и въвеждане на абонамент за непълнолетните само от 500 евро на година за посещаване на музеи и театрални постановки.

Младият политик се радва на голяма популярност сред хората. Те следят отблизо и живота му с 25 години по-възрастната от него Брижит Троньо. Когато през миналата година на парада на Шан-з-Елизе по случай националния празник на Франция - 14 юли, двамата се появиха усмихнати, французите с удивление разбраха, че това всъщност е ученическата любов на Макрон. Само че той заобичал не съученичка, а... учителката си по литература. Любовният роман започва през 1995 година в град Амиен и страстта им един към друг продължава и днес.

„Беше много въздействащ, много ме впечатли. Личеше му, че е свръхнадарен“, разказва мадам Макрон за времето, когата Еманюел е ученик в католически колеж в Амиен и е едва на 15 години. 

Бащата - професор по неврология, и майката - педиатър, успяват да разделят Еманюел от учителката. Той отива в Париж да довърши образованието си. Но оттам започва телефонната любов между двамата, завършила накрая с брак. Брижит има три деца от първия си съпруг.

Говори се, че тя има огромно влияние върху Еманюел, който се допитвал до нея с какви чорапи и риза да излезе, кой служител да уволни или повиши и какви акценти да сложи в предизборната си кампания.