Учените отдавна мечтаят да могат да "закърпят" сърцето на човек след сърдечен удар, но от години създаването на изключително комплексната структура на истинските тъкани бе твърде голямо предизвикателство.

Изследователи от Университета в Минесота, САЩ, обаче може би са открили успешния метод - 3D печат на "кръпка" от клетки, съощи Engadget. Екипът учени използва лазерен биопринтер, с който слага стволови клетки в матрица, разработена около 3D скан на обичайните протеини на сърцето. Когато клетките порастват, матрицата не само репликира структурата на нормалната тъкан на сърцето (до микрон), но започва да бие в синхрон. Ранните резултати са изключително обещаващи.

Екипът от Минесота тества това върху обичайната лабораторна мишка. Само след 4 седмици сърцето му получава "значително подобрение" на функционалния капацитет. И по-важното - сърцето реабсорбира "кръпката", което означава, че не се налага допълнителна операция или "прекърпване".

Видео показва как изкуствено създадената тъкан тупти в ритъм с естествената:

 

Разбира се, сърцето на една мишка е далеч по-малко (макар и по-бързо) от човешко сърце. Според изследователите прилагането на технологията в по-голям мащаб е само въпрос на време - след няколко години технологията ще може да се ползва от хора.

Така в близкото бъдеще възстановяването от сърдечен удар може да е само въпрос на стабилизиране на пациента и "закърпване" на сърцето. След това просто оставяш тялото да свърши работата си само. Освен в подобни случаи 3D принтирането на сърдечна тъкан може да улесни безброй операции по сърдечни пороци. А 3D принтирането на тъкан като цяло ще има още хиляди приложения в медицината.