Консултациите при президента Румен Радев с парламентарно представените партии преди връчването на мандат за правителство започват днес. Процедурата е предвидена в конституцията и трябва да приключи с даване на мандат на кандидат за премиер, посочен от най-голямата партия - в случая ГЕРБ. От обявената програма за разговорите става ясно, че държавният глава е решил да приключи процедурата бързо - в рамките на днешния и утрешния ден.

Първи на "Дондуков" 2 днес ще отидат лидерът на "Воля" Веселин Марешки - в 10 ч. Час по-късно ще е срещата с ДПС с лидер Мустафа Карадайъ и екипа му. 

в 13 ч. в президентството са поканени "Обединените патриоти", които ще бъдат част от управляващото мнозинство. 

Срещите на Радев с лидерката на БСП Корнелия Нинова са утре, а последни при президента в рамките на процедурата ще влязат безспорният в бъдещата коалиция ГЕРБ и "Обединени патриоти" кандидат за премиер Бойко Борисов и представители на партийното ръководство на ГЕРБ.

След това се очаква държавният глава да връчи мандат за съставяне на правителство на Борисов.

Преговорите между ГЕРБ и партиотите междувременно продължават и се очаква до края на седмицата да се подпише и коалиционно споразумение за управление. До момента е сигурно, че ще бъде предложена структура на Министерския съвет без съществени промени - 4-има вицепремиери и 17 министри. 

 
Очаква се също гласуването на ново правителство от 44-тия парламент да е на 4 май - четвъртък. Конституционният срок от връчване на мандат за кабинет до реализирането му е 7 дни. Това значи, че мандатът може да бъде връчен на Борисов и тази седмица.