И смарт-телевизорите могат да се ползват за шпиониране, разкри сайтът "Уикилийкс".

Според изтекла информация американците от ЦРУ и британските им колеги от MI5/BTSS разработили заедно софтуера Weeping Angel. Той позволява частичен контрол над умните телевизори от серията F на Samsung. Ключова е възможността да се записва през микрофона на устройството и записите да се съхраняват в паметта му.

Макар да звучи като сцена от "1984" на Оруел, инсталирането на софтуера не става с един клик. Напротив, нужно е физически да се вкара USB-флашка в съответен порт на телевизора - през 2014 г Samsung подобри сигурността на фърмуеъра в телевизорите си и блокира ефективно хакването им през интернет. А записите се събират или по същия начин, или чрез гореща Wi-Fi точка, разположена в близост до телевизора. Това означава, че практическата употреба е ограничена.

Аудио-шпионирането е възможно и в реално време с помощта на софтуера Live Listen Tool.

Разбира се, това не е всичко. В действителност, аудио шпионирането в реално време е възможно и с помощта на Live Listen Tool, който работи на устройства с инсталирана операционна система Windows 7 или 8.

Уикилийкс отбелязва, че ЦРУ и MI5/BTSS са работили съвместно по Weeping Angel. Ръководството за потребителя първоначално е написано от MI5/BTSS и по-късно споделено с ЦРУ. И двете агенции си сътрудничат за по-нататъшното развитие на злонамерения софтуер и координират работата си по време на съвместни семинари.

Сериозна пречка за инсталирането на подобен шпионски софтуер е необходимостта от физически контакт с телевизора, тъй като благодарение на актуализация на фърмуера от 2014 г., Samsung Smart TV не позволява да бъде хакнат през интернет.