Две са коалициите, които не са предоставили изискваните от закона декларации за произхода на средствата към всяко дарение, което надхвърля минималната работна заплата от 340 лева. Това са „България без цензура“ на Николай Бареков и АБВ на Георги Първанов. Вчера изтече едномесечният срок от провеждането на изборите, в който партиите и коалициите трябваше да предоставят информацията пред Сметната палата и имаха време да я коригират.

Анализ на Института за развитие на публичната среда (ИРПС) показва, че от общо 7 партии и коалиции с дарения, цитираните две не са изпълнили закона в срок.

АБВ е получило общо 541 дарения, от които 129 са за повече от 340 лева. Общо стойността им е 185 720 лева. До момента обаче в регистъра на Сметната липсват 2 декларации за произход на средствата за дарения от по 1000 лева.

При коалиция “България без цензура, ВМРО, ЗНС, Гергьовден” пропуските са в много по-голям мащаб. По-голямата част от даренията за Николай Бареков са над минималната заплата – 364 от общо 500, за общо 1 192 170 лева. За 167 от тях липсват декларации за произход на средствата. Четири от даренията без ясен произход са на максималната стойност от 10 хиляди лева.

"Има нарушени правила за получаване на дарения, липсват декларации за произход в регистъра, това е тревожно и задълбочава проблема с финансирането на тази мощна кампания. Парите в политиката са сива зона, която трябва да се осветява“, коментира изпълнителният директор на ИРПС Антоанета Цонева.

Клуб Z вече информира, че голяма част от даренията за Бареков са правени на една и съща дата, в едни и същи населени места и с еднакви суми. Повече от половината от „богатите“ дарители, с по 10 хиляди лева помощ за кампанията, нямат абсолютно никакъв бизнес според Търговския регистър.

В интервюто си пред бТВ банкерът Цветан Василев отрече да е финансирал кампанията на новия политик, но потвърди, че има участие в началото, когато Бареков обикаляше страната с телевизионното шоу „България без цензура“.

Преди две седмици Николай Бареков подаде сигнал до Главния прокурор Сотир Цацаров срещу "Протестна мрежа" и Антоанета Цонева, които осветиха даренията за коалицията и поискаха регистрацията на сдружението "България без цензура" да бъде заличено заради нарушения във финансирането. Новият политик ги обвини в "системен терор, който представители на тази организация и лично г-жа Цонева оказват на членове и симпатизанти на ББЦ в цялата страна".