В едно елитно столично учебно заведение вече не плашат децата с мутри и наркодилъри, а с Димитър Франтишек Петров – известен прокурор от Софийска градска прокуратура, пише "Биволъ". Петров е от най-разпознаваемите лица на т. нар. звено "Антикорупция" -  той отказа дело срещу Делян Пеевски по обвинение в набеждаване, прекрати досъдебното производство по случая #Яневагейт, постигна присъдата от 1 г. условно по делото „Червей“ срещу Владимира Янева.., прокурор е по оправдаването на Сергей Станишев и мн. др.

В края на март той е нападнал, душил и бил дете в училищната лавка, защото го прередило на опашка. Деветокласникът (името се пазело в редакцията на разследващия сайт от съображения за сигурност на пострадалото дете и семейството му) отнесло удари по лицето, а прокурорът го душил с якето му.

Детето е сърдечно болно, има здравословен проблем и случаят е можело да завърши доста по-зле, казва баща му - обикновен столичен таксиметров шофьор, пред "Биволъ".

Училищното ръководство е реагирало и повикало полиция. Бащата на битото дете е известен за саморазправата върху него и веднага е подал жалба в СДВР. След това обаче шефката на СГП Емилия Русинова лично го привикала за разговор и оказвал натиск на училищното ръководство по телефона, пишат още от сайта.

"Дневник" пише, че от СДВР са отговорили уклончиво, да се търси прокуратурата за повече подробности за случая. Но че той не бил отскоро, т.е. - "отпреди два или три дни", като на практика така са потвърдили за съществуването му. От "Биволъ" пък още в петък потърсили за коментар прокурор Петров - той заявил, че такъв може да даде идната седмица, защото сега шофирал.

Случката

Повод за агресията срещу ученика станало банално пререждане на опашката. Момчето закъснявало за час и минало отпред, за да си вземе вода. Петров, чиито дъщери учат в същото училище, също бил на опашката по същото време. Прокурорът нахокал детето, то отговорило, след което Петров започнал самоволната физическа саморазправа, хванал го за гушата, завлякъл го няколко метра настрана и започнал да го удря, твърдят от сайта. Версиите на очевидците се разминават по отношение на това как точно е бил ударен ученикът – с шамар или с юмрук. Актът на агресия обаче е потвърден факт. Всички очевидци твърдят, че деветокласникът е бил и „душен“ с дрехата си, преди лавкаджийката да се намеси, за да защити стресирания тийнейджър. 

От училището обяснили за "Биволъ", че пострадалото момче не е прередило обвинителя. В учебното заведение има „стъпаловидно“ влизане в часовете и вътрешен порядък за пазарене от лафката: до 08:00 в лавката пазаруват ученици от горен курс, а след 08:00 – малките. Ако родителите чакат за купони, децата са с предимство, защото трябва да влязат в часове. Димитър Франтишек явно не е бил уведомен за тази особеност.

От учебното заведение отчитат, че случаят се работи от СДВР, под ръководството на следовател. Според тях това е гаранция, че на него се гледа сериозно. Следствените органи вече са разпитали учениците – очевидци на инцидента, със съгласието на родителите им. От СДВР потвърдиха, че случаят се работи  от сектор „Детска престъпност“ на криминалния отдел, но отказаха допълнителни подробности.  

Бащата разказа пред Биволъ че битият му син е със сърдечна операция и много се уплашил прокурорът да не го удари в гърдите. Подобен удар би могъл да предизвика съдечен шок, споделят специалисти.

„Доколкото разбрах, той го ударил по лицето. Шамаросал го е и го е хванал за гушата. Ходихме на психиатър. С травма е детето от случката… Моят син не е бит никога. Не възпитавам децата си си бой. Най – малко ще позволя „някой си“ да го „възпитава“ по този начин.“, разказва съкрушен бащата.

... И реакцията

От училището казват също, че им е звъняла Емилия Русинова - един от другите най-верни хора в СГП, която отскоро дори зае поста шеф на градската прокуратура със стройните гласове на мнозинството във ВСС.

„От прокуратурата се обадиха, за да кажат, че знаят за случая и искат разговор.“ – съобщиили от школото, което не се споменава. Педагозите деликатно отклонили предложението и то не се повторило. „Емилия Русинова, с нея разговаряйте, тя ни се обади.“ 

Русинова е административния ръководител на СГП и съответно на Димитър Петров. Това е прокуратурата, която е компетентна да повдигне обвинение на прокурора след края на следствените действия. Важен е и въпросът защо разпитите се водят от полицията 6-о РПУ и дали тя е компетентния орган по такава преписка срещу действащ магистрат, питат се от сайта за разследвания.

Бащата на деветокласника също е бил поканен на разговор от Русинова в СГП, признава самият той. Ръководителката на Софийска градска прокуратура го потърсила в момента, когато отишъл в съответното районно полицейско управление, за да подаде жалба. Веднага след като завеждат заявителски материал в полицията, родителите на момчето са извикани в градската прокуратура. Русинова обяснила поведението на Димитър Франтишек с това, че бил „по-краен“ във възпитанието на децата си и такъв му бил темпераментът.

До момента няма официален коментар от държавното обвинение.