Как родопският фолклор превърна Файме във Валя Балканска, ще разкаже с песни самата тя в зала 1 на НДК. На 18 май Балканска ще изпълни някои от най-обичаните родопски мелодии в концерт-бенефис. Заедно с нея на сцената ще излязат гайдарят Петър Янев и артистите от ансамбъл „Родопа“.

Поводите за бенефиса са три: 75-ата годишнина на Валя Балканска, 50-ият й сезон пред публика и 25 години, откакто са партньори с Петър Янев на сцената. Заедно двамата ще изпълнят песни, звучали по всички краища на света: „Шар планино“, „Девойко, бално ли ти е“, „Триста са пушки пукнали“, „Хайдутине се молеха“, „А бре, юначе лудо и младо“, „Горо ле, горо зелена“… както и „Излел е Дельо хайдутин“, която лети в космоса на американските космически апарати „Вояджър 1“ и „Вояджър 2“.

Бенефисът на Валя Балканска е финалът на концерта на 18 май. А началото ще бъде фолклорният спектакъл „Невястата“ на ансамбъл „Родопа“. Артистите – танцьори, певци и музиканти – ще пресъздадат легенда за родопска девойка, скочила от скала над Смолян, за да запази вярата и любовта си.

В ролята на момата Елица е Теодора Георгиева, Станислав Кименов влиза в образа на Горан – годеникът на й, а Ангел Ибров пресъздава на Али Ага, покорен от красотата на родопчанката. Драматичната любовна история е разгърната със сцени с народни обичаи, етнография и автентичен фолклор. Любовта и годежът на Елица и Горан са илюстрирани с красиви родопски песни в изпълнение на живо на хора и певците на ансамбъла. Част от музиката на спектакъла е авторска, написана за „Невястата“ от младия композитор Николай Балабанов.

Площад Славейков