„В Министерството на отбраната приключиха анализирането, оценката и обобщаването на постъпилите предложения от участниците в процедурата за придобиване на нов тип боен самолет - Португалия с логистичен пакет САЩ, Швеция и Италия“, съобщи самото министерство.

„В рамките на правомощията си работната група обобщи постъпилите предложения и изготви протокол, който ще бъде представен на правителството за вземане на решение за продължаване на процедурата“, казва ведомството.

Окончателното оповестяване на резултатите от конкурса щяло да стане след приемането им от Министерския съвет, който трябва да даде мандат за водене на преговори. Служебното правителство било готово да предостави резултатите от работата на междуведомствената група на парламентарните сили в 44-тото народно събрание.

Това е първата от трите големи сделки, които се очаква следващото правителство да сключи. Другите две са за нови кораби и бронирани машини, които ще излязат общо над 2 млрд. лева, припомня „Медиапул“.

Военното министерство избира между три възможности - изтребители втора ръка F-16 от Португалия и САЩ, изтребители втора ръка Eurofighter от Италия и новите шведски Gripen.

Инвестиционният проект за придобиване на нов тип боен самолет беше утвърден с решение на Министерския съвет от 1 април 2016 г. и предвижда на първия етап от неговата реализация да бъде сключен междуправителствен договор за придобиване на 8 броя самолети в периода 2018-2020 г.