Ще поискаме законодателна инициатива, при която ЦИК да заличава служебно номера на партия в бюлетината в частта, в която се отбелязват преференции. Ако формацията е под номер 9 в бюлетината, това число да не присъства в номерацията на кандидатите за депутати в листата, за да няма случаен избор.

Това съобщи зам.-председателят на ПГ на ДПС Йордан Цонев. Поводът - отказът на депутата Асен Исаев от листата в Бургас да напусне Народното събрание, след като преференциите му са плод на феномена, придобил гражданственост като 15/15 през 2014 г., когато Сергей Станишев бе изместен в евролистата от 15-ия в нея Момчил Неков. Самият Исаев бе изключен от групата на ДПС още в първия пленарен ден, а заради него Камен Костадинов от движението подаде оставка от парламента.

"Моралният акт на Камен Костадинов е високо оценен в ДПС, той остава да работи в партията като член на ръководството", декларира Цонев. 

Депутатът от ДПС заяви, че партията му е притеснена от това, че националсоциалисти щели да влязат във властта с ГЕРБ и обяви, че тезата на партията на Бойко Борисов, че коалицията с "Обединените патриоти" била единствената възможна, е невярна.

Разликата между патриотизма и национализма на "Обединените патриоти" знаете ли каква е - патриотизмът обединява, докато тези хора разделят нацията - българи срещу турци, българи срещу турци и роми... ГЕРБ правят една и съща грешка във втори пореден парламент, но сега смятат да вкарат тези хора и в изпълнителната власт, заяви още Цонев.

Той заяви, че ДПС ще подкрепя инициативите на ГЕРБ в парламента, когато става въпрос за законодателство, което е добро за икономическото развитие на страната. Икономическата платформа на ГЕРБ съвпада с тази на ДПС. Движението обаче ще е против бъдещото правителство и ще гласува против него. 

Екип на ДПС, в който участва и депутатът Делян Пеевски, вече пише законопроект за намаляване на административната тежест на бизнеса, съобщи още Цонев.