"Демонстрирайте лидерство, не демонстрирайте популистки натиск. Истинските въпроси, които вълнуват българските граждани, са много различни. Знаете го много добре."

Това бе пожеланието, което турският посланик Сюлейман Гьокче отправи чрез Нова тв към бъдещия премиер на страната ни. А той - по всичко личи - отново ще се казва Бойко Борисов.

Дипломатът бе гост в телевизионната програма тази сутрин.

"Проблемът е цялото това замърсяване и отравяне с негативизъм", допълни Гьокче.

"Турция не се намесва и не влияе на вътрешните работи на която и да било държава. Нека ви кажа това за протокола. И тези твърдения са необосновани, манипулативни и изкривяващи факти."

"Искам политическото ръководство на България да спре тази лудост, защото не е конструктивно. Имаме история от стотици години, имаме бъдеще заедно. Не е добре да се напада вашият приятел, съсед и партньор", уточни Гьокче.

 

Така Гьокче коментира обвиненията на български политици, че страната му се меси в делата на България.

Конкретен повод бе припомняне на репликата на президента Румен Радев, че "България не дава, но и не приема уроци по демокрация, особено от държави, които не спазват върховенството на закона". Тя бе в отговор на твърденията на турския лидер Реджеп Ердоган, че страната ни оказвала натиск върху етническите турци у нас за кого да гласуват на парламентарните избори на 26 март.

Гьокче обаче изтъкна, че това не е пряк отговор на въпроса на водещите, а едно косвено изявление. Не било работа на един посланик да прави политически изявления.

"Ако говорите за национална сигурност и заплаха, нека говорим за тероризъм - продължи Гьокче. - България нищо не знае за тероризма и се надявам никога да не разбере. Имаме, за съжаление, голяма битка с тероризма в Турция. Тероризъм от страна на "Даеш" ("Ислямска държава" - б.р.) и Кюрдската работническа партия (ПКК). А ПКК е регистрирана като терористична организация в ЕС, призната е за такава от НАТО и ООН. Никой от членовете на ПКК в България, за които е поискана екстрадиция или депортация, не е бил депортиран."

След това Гьокче се върна към времената на комунизма. Така той коментира твърденията, че Турция заплашва националната ни сигурност:

"Искам да кажа, че всички твърдения, които чуваме, напомнят едни мрачни изявления, които идват от вестник "Работническо дело".

А мнението на Гьокче за автобусите с турци за изборите у нас бе следното:

"Мисля, че това нещо е представено в доста неясни краски. Те са ваши граждани, както и на Турция. Живеем в XXI век. Ако те не намерят начин, възможност да гласуват в смехотворно намаления брой на секциите в Турция, естествено е за тях да дойдат тук. За кого гласуват - все едно."

Той заяви, че Турция подкрепя не ДОСТ, а всяка евроатлантическа партия.

Посланикът бе помолен да коментира и писмото на почетния председател на ДПС Ахмад Доган, разпространено десетина дни преди изборите в България. В него Доган яростно критикува Ердоган.

"Трудно ми бе да го разбера. Нивото ми на образование и интелектуалният ми капацитет са недостатъчни да прочитам нещо, което е казано между редовете в такъв философски трактат", отговори Гьокче.

Той заяви, че няма информация дали на Доган му е забранено да стъпва в Турция.

Една от главните теми на разговора бе референдумът в Турция, на който, макар и с малко, бяха одобрени конституционни промени, увеличаващи значително правомощията на президента. Отправени бяха и обвинения, че резултатите от допитването са манипулирани.

"В Турция имаше над 175 000 секционни комисии. Имаше над 1 милион представители и наблюдатели, които бяха посочени от всички партии. Около три четвърти от тях бяха от опозицията. Основна отговорност на секционните комисии е да броят бюлетините, да подпишат протоколите, което беше сторено. Това е въпросът, който трябва да се зададе", каза посланикът на Анкара.

Гьокче бе попитан дали страната му ще връща смъртното наказание и желае ли да стане член на ЕС.

"Чудя се защо това притеснява и интересува България", отговори той.

И нападна Запада:

"Би било жалко, ако Европа избута Турция настрани благодарение на грешна политика и - позволете да кажа думата - "арогантност".

А ето какво разбира Гьокче под арогантност:

"В посоката, в която върви тази политическа реторика, начинът, по който се говори субективно, с предразсъдъци и политическа манипулация. Да наречеш един политически демократично избран лидер "диктатор", "авторитарен", "арогантен" е абсолютна глупост. Ако някой политик или обществена личност излезе в тази страна или в друга европейска държава, като казва, че убийството на избран с народен вот лидер - в случая на Турция - би било желателно, смятате ли, че това е разумно, или това е престъпление и подстрекаване?", попита на свой ред дипломатът.

И на въпроса кого има предвид, посъветва водещите да следят френската преса.

В края на разговора дипломатът отрече журналистите в страната му да са преследвани за това, че упражняват професията си. А закритите медии били маши в ръцете на живеещия в САЩ проповедник Фетхуллах Гюлен.