Каките спряха да разговарят, но за сметка на това батковците и братковците започнаха да се срещат.

Така Лозан Панов коментира тази сутрин пред Клуб Z внесеното от 6-има членове на ВСС, сред които е и той, предложение за проверка на главния прокурор Сотир Цацаров заради ЦУМ гейт.

Има няколко факта: първи безспорен факт е, че има среща между двама бизнесмени и главния прокурор. Втори безспорен факт - инициативата е направена от единия бизнесмен и е в неговия офис. Трети факт – това се случва в момент, когато се провеждат избори – седмица преди края на тези избори.

И още един факт – единият бизнесмен, който е инициатор и е направил осъществявнето на тази среща възможно, е член на Изпълнителното бюро на политическа партия.

Оттук нататък спорните обстоятелства и моменти са: кой какво е говорил, за какво са си приказвали, какво са си разменили помежду си, кой как е възприел думите на единия, на втория, на третия..., обобщи Панов.

Той подчерта, че някои неща са безспорни и именно това показва, че тази тема трябва да бъде анализирана и коментирана във ВСС. "Това е за мене категоричният извод", поясни председателят на ВКС.

Той каза, че досега единствената навременна и адекватна реакция след скандала е била на Корнелия Нинова, но това е политическият акт.

Следва действие, което трябва да бъде направено от ВСС. Какво ще направи ВСС, предстои да разберем - допълни Панов. - Бих искал да кажа, че като знам действията на г-жа Нинова какво могат да доведат след себе си – съчувствам й, като знам какво може да последва.

Но пак казвам – това е само политическата страна на въпроса.

Мълчанието на агнетата не трябва да се случва във ВСС.

(Самият Панов беше обект на стройна атака от едни определени "медии", които го преследваха със снимки преди време, твърдейки, че се е срещал с адвоката проф. Иван Тодоров, б.р.)

На въпрос на Клуб Z – оптимист ли е, след като беше и сред инициаторите на опита да се провери "Яневагейт", но тоталното замитане на сканадала влезе дори в доклада на ЕК, Панов отговори:

Разбирам, че има достатъчно съмнения какво ще направи ВСС - дали той ще бъде обективен и безпристрастен в решаването, а първо дори в допускането изобщо на една такава точна за разглежане.

Опитахме се с чест и достойнство да покажем съдебната система, че има институционална реакция, върна се той по повод старанието му за Янева.

Точката е предложена като извънредна в дневния ред на предстоящия пленум в четвъртък.

Не трябва проблемът  да се замита, да се замъглява с всякакви измислени проблеми, защото с течение на времето, както често се случва – и вие сте свидетели – времето само слага прах върху проблемите, каза още Панов. 

Той направи още асоциация с Калин Калпакчиев, който е обект на внесена точка във ВСС, защото е сниман с бившия министър Христо Иванов (видимо отдавна), с представителя на ЕК Юри Тавание и магистрати от Съюза на съдиите в България. Панов напомни, че едното са внушения, а другото са факти. И че е интересно как ще реагира Цацаров сега, защото той е един от вносителите на точката срещу Калин Калпакчиев.

Категорично смятам, че и главният прокурор също трябва да разкаже какво се е случило, как се е случило и т.н., каза още Панов.