Восъчните червеи, познати на всеки риболовец, могат да храносмилат пластмасови торбички, откриха учени от Института по биомедицина и биотехнологии в Кантабрия, Испания, съобщи Quartz.com.

Ларвата на восъчния молец е известна с това, че подобно на мечките налита на пчелните пити, но по съвсем друга причина - не за мед, а за восък, както предполага и името й. Там Федерика Берточини намерила и ларвите - в един от кошерите в дома си. Проф. Берточини събрала червеите в полиетиленова торбичка и я оставила в дома си, докато довърши чистенето на кошера.

Когато се върнала в стаята обаче, "те бяха навсякъде".

"Бяха избягали, изяждайки пътя си през торбата, при това бързо."

Така започнала работата по проекта, завършил с разработка в журнала Current Biology, излязла вчера. 40 минути отнема на 100 червея да прегризат полиетиленова торбичка. След 12 часа остава малко от нея.

За да са сигурни, че червеите не просто сдъвкват, а ядат торбата, испанските специалисти ги пюрирали и намазали с останките им пластмаса. След 14 часа около 13% от пласмасата изчезнала, което предполага, че някаква съставка в храносмилателната система на червеите наистина я обработва.

А върху пластмасата имало следи от етилен гликол - основната съставка на антифриза. Което също потвърждава разграждане на полиетилена.

За сравнение - на сметище една торбичка ще се разпадне за между 100 и 400 години. По тази причина от десетилетия се търси съединение, което да разгражда по-ефективно пластмаси. През 2011 г. учени откриха плесен, която поглъща полиуретан, друга популярна пластмаса. 

Няма обаче да се получи ефективно просто да изсипем няколко тона восъчни червеи на бунищата. Те не могат да живеят в среда без кислород. Вместо това Берточини се надява нейният екип да изолира ензима, който разгражда полиетилена. 

"Може би можем да намерим молекулата и да го произвеждаме в големи количества, вместо да ползваме милиони червеи", отбелязва тя.