Щабът на френския кандидат-президент Еманюел Макрон е бил обект през последните седмици на хакерски атаки, предаде Си Ен Ен.

Това твърди базираната в Токио компания за киберсигурност "Тренд майкро".

Методите били подобни на тези, използвани при проникването в имейлите на водещи фигури от Демократическата партия в САЩ през 2016 г.

От "Тренд майкро" открили 4 фалшиви домейна. Те много приличали на имената на домейните на щаба на Макрон. Вероятната цел била невнимателните хора от обкръжението на кандидат-президента да компрометират, без да искат, своите адреси на електронната поща.

Японската компания обаче не е в състоятие да установи дали хора от щаба на Макрон са "паднали в капана". Оттам не могли да установят и дали хакерите са руски. Но със сигурност са действали по подобие на хакерите, разбили пощите на американските демократи. Службите на САЩ подозират, че зад тези атаки стои Русия и лично президентът й Владимир Путин.

По принцип е изключително трудно да се установи кои са хакерите. Експерти по киберсигурността обаче твърдят, че преди френските институции са били обект на атаки на хакери, свързани с Русия.

Още в началото на кампанията от щаба на Еманюел Макрон обвиниха Русия в кибератаки срещу него. Според тях Кремъл е заинтересован от победа на крайнодясната кандидатка Марин льо Пен. Причината е, че центристът е заклет еврофил и атлантик и се противопоставя на политиката на Владимир Путин.

Льо Пен неведнъж е изразявала желание да установи по-близки връзки с Русия. Тя е сред най-заклетите противници на санкциите срещу Москва и иска да извади страната си от ЕС и НАТО. Докато западните лидери дори не желаят да се здрависват с Путин, Льо Пен през миналия месец бе на посещение в Москва и се срещна с него.

Самата Льо Пен заяви вчера, че временно напуска поста лидер на Националния фронт, предаде АП. Това решение явно цели да привлече по-широк кръг избиратели за втория тур на президентските избори на 7 май. Тогава Льо Пен се изправя срещу Макрон.