Комисията по правни въпроси в парламента на всеки три месеца отправя покана до главния прокурор за провеждане на обсъждане, свързано с прилагането на закона и дейността на прокуратурата. Такъв текст приеха депутатите от временната комисия за изготвяне на правилник на Народното събрание. Обсъждането ще засяга и дейността на разследващите органи. В него ще се коментират законодателни промени, ресурсна осигуреност, затруднения, свързани с функциите на съдебната власт, резултати в борбата с престъпността и корупцията и т.н. Подобни обсъждания ще могат да се провеждат и по инициатива на председателите на върховните съдилища, както и по инициатрива на обвинител номер 1.

Предложението за новия текст в правилника бе мотивирано от бившия правосъден министър и настоящ депутат Екатерина Захариева (ГЕРБ). Тя заяви, че подобни препоръки има както в последния доклад на ЕК, така и от прокурорската проверка, назначена от ЕК. Писмо с предложение за подобен текст е изпратил и самият главен прокурор Сотир Цацаров.

Парламентарното номадство ще бъде забранено и в този парламент, решиха още депутатите. Ако депутат бъде изключен или напусне парламентарната си група, той няма да може да се присъединява към друга група. Същото правило ще важи и за депутати, които са членували в парламентарна група, която се е разпаднала.

Комисиите в парламента ще бъдат 24 - с една повече от предишния парламент. По предложение на Емил Димитров ("Обединени патриоти") бе създадена комисия за борба със сивия сектор и контрабандата. Създаването й бе подкрепено от БСП и ДПС.От ГЕРБ имаха възражения, че така ще се припокрива работата на други държавни органи.

Парламентарният контрол вече ще се излъчва само по БНТ 2, решиха още депутатите. Откритите заседания обаче ще продължат да се излъчват и по Канал 1. Предложението бе направено от патриотите и бе прието въпреки възраженията на БСП, че това е вид цензура върху парламентарния контрол.

Най-сериозни дебати предизвика предложението на ГЕРБ за отпадане на т.нар. блиц-контрол. - премиерът и вицепремиерите да отговарят на въпроси всяка първа сряда от мсесца. Особено активни в дебата бяха депутатите от БСП.

"Кого криете", попита Красимир Янков.

И изрази съмнения, че  блиц-контролът отпада заради патриотите, които "извиват ръцете" на ГЕРБ за това да имат двама вицепремиери.

"В крайна сметка за нас остава да излезем в градинката пред парламента, да сложим портрети на премиера и вицепремиерите и да водим с тях парламентарен контрол", заяви Дора Янкова.

Хамид Хамид (ДПС) също попита ГЕРБ от какво ги е страх.

"Ретроградният Меркурий си заминава, няма да стои вечно", иронично каза той.

 Хамид заяви, че през 2016 г. премиерът Бойко Борисов се е явил на блиц-контрол само два пъти. На което от ГЕРБ предоставиха данни, според които в 43-то НС 20 пъти се е провеждал парламентарен блиц-контрол и в 9 от тези случаи Борисов е участвал. Хамид припомни думите на шефа на групата на ГЕРБ Цветан Цветанов в словото му при откриването на парламента, че БЪлгария е парламентарна република. Според него отмяната на блиц-контрола принизява ролята на парламента.

"Лично ще се оплача от вас на г-н Цветанов", каза Хамид на депутатите от ГЕРБ.

Според Данаил Кирилов (ГЕРБ) парламентарният блиц-контрол е бил въведен от 42-то НС с цел да може тогавашният премиер Пламен Орешарски да идва в парламента, за да се хвали с успехите си. Той изтъкна, че възможността министрите да могат да бъдат питани в ресорните комисии остава. Кирилов нарече блиц-контрола "способ за създаване на внушения".

"Това правителство трябва ид а работи. За да бъде контролирано първо трябва да свърши нещо", заяви Кирилов.

Друго прелдожение на ГЕРБ бе депутатите да могат да регистрират не повече от два въпроса или питане за една седмица. В предишния парламент те имаха прави на два въпроса и питане за същия срок. Така на практика тяхната възможност за парламентарен контрол намалява. Кирилов изтъкна, че правилото, което те искат сега да въведат, е важало по времето на Орешарски.

"Харесваше ли ви тогава парламента", попита го Дора ЯНкова (БСП).

В крайна сметка текста за отпадането на блиц-контрола бе приет. Веднага след гласуването представителите на БСП и ДПС напуснаха заседанието.