"Президентът не може да бъде арбитър в ситуация дори когато фактите са противоречиви."

Така президентът Румен Радев отговори пред журналисти на въпрос за срещата между главния прокурор Сотир Цацаров, бизнесмена Сашо Дончев и представителя на ръководството на БСП в оставка Георги Гергов в офиса на последния в столичния ЦУМ. Въпросите за срещата Радев, цитиран от "Фокус", препрати и към самия Цацаров с думите:

„Питайте него, това е независима институция. Ако имам възможност да говоря с главния прокурор, бих обсъдил, разбира се, и тези проблеми.“

Държавният глава потвърди, че на 5 април е получил писмо от Съюза на издателите, в което организацията настоява за среща. Той обаче не се отзовал, както каза преди дни Сашо Дончев. Ето и мотивите:

„В това писмо се моли за среща с мен поради тревожна провокация към независим медиен издател. Няма кафета, няма срещи, няма имена. Ако имате желание, ще ви предоставя това писмо. Смятате ли, че трябва да отговарям? Няма никакъв казус в това писмо. На ден се получават десетки такива писма, а и графикът в момента е много зает.“

Румен Радев каза още, че ще се направи проверка на начина, по който са харчени парите и е изграждана оградата по границата в Турция. По думите му този казус обаче не е било нужно да се обсъжда на срещата с "Обединените патриоти", която се проведе вчера в рамките на конституционните консултации с парламентарните партии преди връчването на мандат за съставяне на правителство.

„Това е ангажимент на експерти и наистина ще им дадем възможности да оценят всички факти около оградата, така че да няма съмнение как са похарчени нашите пари. Парламентът тук също може да помогне. Президентът не е институция, която извършва проверки, но инициирам събиране на информация и ще обсъдим вече по какъв начин и в какъв формат тази информация ще бъде проверена надлежно“, заяви Радев.

Президентът изрази надежда, че бъдещото правителство ще изкара пълен мандат, но това зависи от работата на самото правителство и от тази на парламента. Румен Радев ще връчи мандат на кандидата за премиер от ГЕРБ Бойко Борисов на 27 април, четвъртък.