Върховната административна прокуратура (ВАП) е извършила проверка по реда на надзора за законност за установяване на състоянието на тунелите в страната, които са част от републиканската пътна инфраструктура. Това е по повод тежкото произшествие, при което возеща се жена загина, ударена от паднала лампа в тунел „Ечемишка“ на АМ „Хемус“ на 5 февруари.

Обвинителите са възложили на шефа на Агенция „Пътна инфраструктура“ да организира инспекции за установяване състоянието на съоръженията, а от окръжните прокуратура са възложили същото на кметовете по отношение на общинските пътища.

В изпълнение на разпорежданията на прокуратурата АПИ е издала заповеди за проверка и експертна оценка на състоянието на тунелите и предложения за краткосрочни и дългосрочни мерки за подобряване на технико-експлоатационното им състояние.

В резултат на извършените множество проверки е установен броят на тунелите, нуждаещи се от ремонт и са определени краткосрочни и дългосрочни мерки за подобряване технико-експлоатационните им качества. За целта е намерен бюджет, става ясно още от съобщението на ВАП.

От основен ремонт се нуждаят шест тунела от трансевропейската пътна мрежа, а именно: тунел „Витиня“ при км 32+230 на АМ Хемус - лява тръба; тунел „Топли дол“ при км 39+562 на АМ Хемус - две тръби; тунел „Ечемишка“ при км 41+922 на АМ Хемус-лява тръба; тунел „Правешки ханове“ при км 54+686 на АМ Хемус- две тръби; тунел „Траянови врата“ при км 53+297 на АМ Тракия - две тръби; тунел „Големо Бучино“ при км 14+680 на АМ Люлин - две тръби и осем тунела от републиканската пътна мрежа, а именно: тунели на път I-1 „Видин – Кулата“ на км 370+430, км 383+604 и км 388+897; тунели на път I-5 „Русе – Маказа“ на км 103+524, км 103+814, км 133+387, км 150+814; полутунел на път III 197 „Гоце Делчев –Девин“ на км 83+488.

След намесата на ВАП от оправомощения орган – АПИ, са организирани и са поети ангажименти за действия съобразно компетентността, а от териториалните прокуратури са реализирани съответните правомощия.

Иначе прокуратурата вече се самосезира в наказателно преследване за трагедията със загиналата жена на "Ечемишка"