БРЮКСЕЛ - Държавният секреар на САЩ Джон Кери призова руския президент Владимир Путин да предприеме пракитчески стъпки за сваляне на напрежението в Украйна, като спре подкрепата за въоръжените проруски сепаратисти там и даставките на оръжия за тях. "

Критично е президентът Путин да подкрепи с действия думите си", каза Кери в края на среща на външните министри на НАТО.

Докато Русия не направи това, САЩ и ЕС ще продължат да подготвят икономически санкции срещу нея, посочи Кери. Министрите днес решиха да не възстановяват сътрудничеството с Русия, което замразиха след анексията на Крим през март. Кери заяви, че западните съюзници са "много доволни" от това, че Путин поиска парламентът да прекрати мандата му да използва военна сила в Украйна. Той нарече това "велика стъпка". "Тя обаче може да се върне назад за 10 минути," каза Кери. Той поиска Русия да се ангажира по-активно в дипломатическите усилия за рашаване на кризата.

Държавният секретар посочи нестабилността в Ирак, Сирия и Украйна като мотив съюзниците да увеличат отбранителните си разходи. Темата ще е в дневния ред на срещата на въха на НАТО в Уелс на 4 и 5 септември. Днес алиансът реши да отправи на Черна гора покана за присъединяване в края на 2015 година и да започне по-интензивно сътрудничество с Груизия с оглед на ускоряване на подготовката си за членство. Перспективата за членство на Босна и Херцеговина и Бившата югославска република Македония остава, но напредъкът им не е достатъчен, решиха още министрите.