"Не, не смятам, че БСП ще се разцепи, решението е взето на Национален съвет, след като г-н Георги Гергов подаде оставка (като член на Изпълнителното бюро на партията - б.р.) и за нас този въпрос е приключен".

Така лидерката на левицата Корнелия Нинова отговори на въпрос на журналисти дали очаква партийни последици след случая с Гергов и организираната в офиса му среща между главния прокурор Сотир Цацаров и бизнесмена Сашо Дончев. Водачката на социалистите и част от екипа й бяха на консултации при президента Румен Радев преди връчването на мандат на ГЕРБ за съставяне на кабинет, както изисква конституционната процедура.

Нинова обяви, че не споделя оценката на Гергов, че т.нар. ЦУМ-гейт е опит за активно мероприятие срещу съставянето на ново правителство "Борисов 3".

От БСП-Пловдив област, където бизнесменът е председател на структурата, обаче замислят отворено писмо до "Позитано" 20 в знак на несъгласие с оттеглянето на Гергов от националното партийно ръководство.

Лидерката на левицата обяви, че пред държавния глава е потвърдила, че БСП остава в опозиция, но има няколко теми, по които трябва да се търси национално съгласие, а БСП ще даде подкрепа за управлението за европейското председателство на България. Другата тема, по която ще се търси съгласие е националната сигурност.

"Потвърдихме отново пред президента Румен Радев, че по волята на народа оставаме опозиция в 44-ото Народно събрание. Уверихме го, че ще бъдем алтернатива на управленската програма на ГЕРБ и „Обединените патриоти“. Тя е сериозно отстъпление от предизборните им ангажименти. Притеснени сме основно от две теми – демокрафска криза и бедност и доходи.", заяви Нинова след консултациите.

Тя е поискала от държавния глава да свика Консултативния съвет по национална сигурност (КСНС) заради демографската катастрофа и бедността, даде и пример с данните на Евростат за 2016 г., че 35% от хората в България живеят в "тежки материални лишения".

 

Румен Радев е приел идеята за КСНС, заяви Нинова и добави:

"Трябва да се търси национално съгласие по тези две теми. Ние също ще търсим и ще подкрепяме национално съгласие по тема национална сигурност и по тема европейско председателство".

Тя отново потвърди позицията на БСП, че вицепремиерката по европейското председателство в служебния кабинет Деница Златева, която е и в ръководството на БСП, не би могла да остане в кабинет "Борисов 3", въпреки отправеното от кандидат-премиера предложение. 

При президента Румен Радев вече са представителите на ГЕРБ. На консултацията се очаква държавният глава и Бойко Борисов да се разберат кога да бъде връчен мандатът за съставяне на кабинет. Очаква се това да е 27 април, четвъртък.