Прокуратурата разследва престъпления по служба и безстопанственост при строителството на Лот 1 на магистрала "Марица", съобщи "Правен свят". Според БГНЕС става дума за злоупотреби с 50 милиона лева.

От държавното обвинение съобщиха, че прокурори и следователи от звеното "Антикорупция", заедно с агенти на ДАНС изземват документи от Агенция "Пътна инфраструктура". Начело на групата е прокурорът от Върховната касационна прокуратура и кандидат за член на ВСС Магдален Маринов.

Разследването е по сигнал на ОЛАФ, но от прокуратурата отказват повече информация.

Строителството на лот 1 от "Марица" между Оризово и Димитровград бе възложено с търг през 2011 г. на италианската компания "Чи Ем Чи ди Равена". Цената бе 133 млн. лв. без ДДС. Работата по 38-километрова отсечка обаче на практика бе дадена на "Пътища Пловдив". По това време собственик на компанията е бизнесменът и политик от БСП Георги Гергов. Впоследствие фирмата е придобита от благоевградската "Агромах" през 2014 г. Тогавашният шеф на пътната агенция Лазар Лазаров през 2013 г. призна, че има забавяне на строежа, че той ще бъде и оскъпен, а причината е в сбъркани проекти. С идването на кабинета на Пламен Орешарски Лазаров излиза от агенцията, става директор на Пловдивския панаир, който също е на Гергов, а с връщането на ГЕРБ на власт отново поема пътното строителство до подаването на оставката си в края на управлението на правителството "Борисов 2".

Това е вторият случай в рамките на месец, в който ДАНС и прокуратурата влизат в АПИ. Първият път бе заради строежа на тунел "Железница" на магистрала "Струма".

В същото време от държавното обвинение поясниха, че продължава разследването срещу членове на Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) за престъпления по служба. Делото продължава да е срещу неизвестни длъжностни лица и се води по четири направления - липса на контрол над инвестициите на газоразпределителните дружества, вливанията на дружества в "Овергаз мрежи", бездействие по жалба срещу "Булгаргаз", довело до дело пред Европейската комисия и необоснованост на последния скок на цените на газа.

И днес от КЕВР са изземвани документи, предстоят и разпити на свидетели.