Испания е арестувала деветима души, заподозрени в тероризъм и четирима от тях са свързани с атентатите в Брюксел на 22 март 2016 година, които взеха 32 жертви, съобщават днес белгийските медии.

Арестите са извършени в съвместна операция на испанските и белгийските служби за сигурност в околностите на Барселона, предаде телевизия РТЛ.

Трима от арестуваните са близки до Ясин Аттар, който от 27 март 2016 г. е в белгийски затвор по обвинения, свързани с атентатите в Брюксел, пише „Либр Белжик“ на уебсайта си. Той е брат Усама Аттар, за когото се смята, че е ръководил нападенията от Сирия, където е избягал от Белгия, съобщава изданието.

Арестуван в Ирак като терорист от Ал Кайда през 2005 година, Усама Аттар получава доживотна присъда, която по-късно е променена на десет години лишаване от свобода. След като излежава три четвърти от нея, той е освободен през 2012 година.

Братята Аттар са първи братовчеди по майчина линия с братята Ибрахим и Халид ел Бакрауи, които се взривиха съответно на летището и в метрото на Брюксел.