"Предложих среден подход към "Газпром". Приемаме подхода на Еврокомисията такъв, какъвто е, но искаме "Газпром" да ни компенсира за определени количества газ."

Това заяви днес пред бТВ Трайчо Трайков от "Нова република", който бе министър на икономиката, енергетиката и туризма (2009-2012) в първото правителство на Бойко Борисов. 

Трайков говори по повод приближаващия 4 май. Това е крайният срок, в който правителството ни трябва да изпрати до Брюксел становището си във връзка с антимонополното разследване на ЕК. Тя постанови, че руският газов гигант има господстващо положение в 8 страни членки на ЕС, сред които и България. От служебното правителство обаче твърдят, че и след този срок становищата на държавите могат да бъдат надграждани.

"Процедурата на ЕК не е свързана с газови санкции. Ако има такива, Комисията признава "Газпром" за виновни. Но Брюксел не глобява компанията, а иска от нея ангажименти, че в бъдеще няма да е така. И тук е дилемата на 8-те страни - какъв вариант ще приемат. Различно е. Чехия, Словакия и Унгария нямат претенции към това какво става в момента. А Полша и прибалтийските страни (Литва, Латвия и Естония - б.р.) искат въобще да няма договорки, а да бъде наложена глоба на "Газпром" и те да искат после компенсации", каза Трайков.

И уточни:

"Българското правителство не се е определило. Това, което виждам, е да не се искат тези пари. В предложението на "Газпром" пише 8-те страни да не повдигат в бъдеще въпроси извън обхвата на този документ."

Според него от решението - така, както то е предложено от "Газпром", следва прилагане на идеите на руската компания. Трайков обаче смята, че българските интереси са по-широки от това. Темите биха могли да се разделят на две:

• Какво ще представлява газовият пазар;

• Как сме били ощетени назад в годините.

"Тези 8 страни са надплатили значителна сума пари - така е записано от ЕК. Станало е вероятно поради злоупотреба с господстващо положение. Ако сметнем от 2011 г. досега сме надплатили вероятно около 1 милиард лева. А ако се върнем към 2005 г., вероятно става дума за 3 милиарда", каза Трайков.

Водещата предположи, че бившият министър има предвид тези суми да бъдат броени за бъдещи вноски. Но отговори, че това са технически въпроси.

"В момента цената на газа в България е свързана с нефтения индекс - не с нефта, а с валута и газьол. В наш интерес е, както в цяла Европа, 55 на сто от ценообразуването да е свързано със стоковия пазар, а не с нефтения индекс. Добре е да вкараме и нефт, и стоков пазар. Но за това трябва да се отвори ценовата формула. А за нея трябва да се отвори договорът. От "Газпром" обаче не искат, а предлагат нещо. А след като ние го приемем, те ще коригират в 10-седмичен срок клаузите. Не става дума за предоговаряне, а за едностранни ангажименти на "Газпром", обясни Трайков.

Според него служебното правителство вече е започнало работа по изготвяне на становището. И важното е, че утре в парламента ще има изслушване на служебния министър на енергетиката Николай Павлов. Всички парламентарни сили ще си кажат мнението.

Трайков настоява, че преди да бъде изпратено в Брюксел, становището да стане публично.