Петима български евродепутати от различни партии, представени в Народното събрание, подновиха днес исканията т.нар. Механизъм за сътрудничество и проверка (МСП), с който ЕС наблюдава правосъдието и вътрешните работи у нас и в Румъния, да бъде прекратен, съобщи ГЕРБ на уебсайта си.

Мария Габриел (ГЕРБ – Европейска наподна партия), Филиз Хюсменова (ДПС – Алианс на либералите и демократите за Европа), Сергей Станишев (БСП – Социалисти и демократи) , Ангел Джамбазки (ВМРО – Европейски консерватори и реформисти) и Емил Радев (ГЕРБ – ЕНП) са направили това в дискусия за януарския доклад на Европейската комисия по МСП в Комисията по граждански свободи, правосъдие и вътрешни работи на Европейския парламент днес, се казва в съобщението.

Според него те са подчертали „дискриминационния характер на Механизма за сътрудничество и проверка, тъй като той се прилага единствено спрямо България и Румъния, докато в същото време се наблюдават проблеми с корупцията и върховенството на закона и в други държави членки“.

Евродепутатите са разкритикували и „недемократичното обвързване на Механизма с приемането на двете страни в Шенгенското пространство, при положение, че са изпълнени всички технически критерии за членство“.

Те са се обявили и за „общоевропейски механизъм за демокрация и върховенство на закона, който да бъде прилаган върху всички държави членки въз основата на ясни и обективни показатели“.

Според Габриел ефективността на МСП е под въпрос.

"Десет години по-късно този механизъм не просто е изчерпан, а се превърна в инструмент за политическо изнудване и претекст за затваряне на вратата към Шенген“, е цитиран да казва Станишев.

„Този дискриминационен механизъм категорично трябва да отпадне. Той нарушава националния суверенитет и е пример за двойни стандарти към страните членки на ЕС, тъй като умишлено се пренебрегват корупционните проблеми в неподлежащи на мониторинг държави членки“, е цитиран да казва Джамбазки.

Според него „този механизъм не разполага с работещи инструменти за измерване на постигнатия напредък“.

Радев пък е настоял Европейската комисия да представи данни колко струва Механизма на европейските данъкоплатци за десетте години на неговото съществуване.

В последния си доклад Комисията направи 17 конкретни препоръки, чието изпълнение би довело до край на МСП. Те включват приемането на закон за борба с корупцията и създаване на единен орган за неговото приложение по румънски образец.

Председателят на Комисията Жан-Клод Юнкер се ангажира да прекрати МСП до края на мандата си през 2019 година при условие, че България и Румъния изпълнят показателите, по които се води наблюдението.