"Прокуратурата се задейства (срещу Сашо Дончев и "Овергаз") през януари 2017 г., защото тогава постъпи такъв сигнал. Този сигнал обаче даде информация за процеси, стартирали през 2011 г. Ние работим от 3 месеца, а инкриминираният период започва през 2011 г."

Така тази сутрин Румяна Арнаудова - говорител на главния прокурор и шеф на т. нар. звено "Антикорупция", обясни съвпаденията между огласената от Сашо Дончев тайна среща в ЦУМ със Сотир Цацаров и влизането на прокуроратурата в КЕВР.

Още тогава бе съобщено, че досъдебното производство е образувано по повод постъпил на 16.01.2017 г. сигнал до главния прокурор - както Клуб Z писа, става въпрос за анонимен материал в една медия.

Арнаудова напомни пред бТВ, че има законов срок от 3 месеца за предварителна проверка и после прокурорът или трябва да я прекрати, или да образува досъдебно производство. 

"Наложи се да съобщим това разследване с оглед на общественото очакване - поясни тя защо се вдигна такъв шум. - Но не по изказването на Сашо Дончев, а по правилата на прокурактурата. Ние работим по строги правила, съобразяваме се със закона и когато трябва да се извърши действие по служба, прокурорите го извършват добросъвестно."

На подсещащ въпрос от Антон Хекимян - дали пък причината за срещата в ЦУМ не е желание "от едната страна" въпросната прокурорска проверка да не се случва, тя отговори:

"Той (Дончев, б.р.) е бил уведомен за тази наша проверка, защото от него сме изисквали документи. Точно той е човекът, който отлично е осъзнавал какви действия ние сме предприели. А какви са неговите страхове, няма как да коментирам."

Пред Нова тв Арнаудова повтори същите си позиции, като каза, че становището на Цацаров по скандала  е "публично" (досега главният прокурор не е отговарял на въпроси, а само написа отворено писмо, б.р.), че той няма да обяснява повече и че позицията му е непроменена.

Случаят "Марица"

Освен сигнал от ОЛАФ за нередности при изпълнение на строителните дейности при изграждането на АМ „Марица" прокуратурата е получила сигнал и от двама депутати през юни 2016 година. На 17 септември след извършена същата такава тримесечна проверка звено "Антикорупция" започва досъдебно производство. Това обясни в предаването „Денят започва" по БНТ Арнаудова. Тя уточни, че се разследват безстопанственост и длъжностни престъпления при изграждане на АМ "Марица", лот 1.

По думите й след проведеното 5-месечно разследване прокуратурата е достигнала до информация, която сочи, че се касае за разходване на над 50 млн. лева - абсолютно в нарушение на закона. „Касае се за допълнително извършени дейности извън изграждането на 31 км отсечка Димитровград - Оризово“, добави Арнаудова и каза, че отсечката е трябвало да бъде изградена за 25 месеца от подизпълнител италианска компания, но това не се е случило.

„Самият изпълнител е посочил, че е налице т.нар. форсмажорно обстоятелство – имало е преовлажняване на почвата. Вместо да се наложи на същия изпълнител да реши проблема, АПИ избира друга фирма - "Пътища-Пловдив", за 51 млн. за стабилизиране на почвата. В момента лицето, което представлява интерес за прокуратурата от АПИ, не е служител там, напусна, мотивира лични причини. Става дума за инж. Лазар Лазаров - той напусна АПИ малко преди да започне нашето разследване“, уточни тя.

По думите й бившият председател на надзорния съвет на АПИ Лазар Лазаров, който вече не работи там, просто е поръчал на своите служители да се проведе търг за въпросните над 50 млн. лева укрепителни работи на „Марица”, без да потърси решаването на проблема от основния изпълнител. "Това се е случило на 30 юни 2015 г., на 31 август е изплатена сумата", коментира тя.