Сряда се очертава като натоварен ден за европейската демокрация. Председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер е днес на работен обяд с британската премиерка Тереза Мей на Даунинг стрийт 10  в Лондон.

Придружава го главният преговарящ за Брекзит от страна на ЕС Мишел Барние. Темата е очевидна – общите насоки за водене на преговорите, чиято чернова изтече в медиите, преди да бъдат утвърдени на извънредна среща на върха на 27-те от ЕС в събота (29 април) в Брюксел.

Според тях ЕС иска неговите граждани в Обединеното кралство да получават британско гражданство, ако са пребивавали пет години законно на британска територия. Европа настоява и Великобритания да плати поетите от нея правни задължения към дългосрочния бюджет на ЕС до 2020 година, които се оценяват за около 60 милиарда евро. 

Освен това насоките изключват финансовите услуги от обхвата на евентуално бъдещо търговско споразумение между ЕС и Великобритания. Тя трябва да приеме европейските финансови регулации и надзор, ако иска лондонското Сити да запази достъпа до единния пазар на ЕС. Искайки предсрочни избори на 8 юни, Мей обеща, че ще работи за амбициозна търговска сделка, която да покрива и ключовия за страната ѝ финансов сектор. ЕС вижда търговските преговори с Обединеното кралство като трети етап след споразумението за излизането му от ЕС и преходен период.

От 16,30 часа българско време Европейският парламент е насрочил дебати за Унгария по време на започващата му днес сесия в Брюксел. Очаква се да участва унгарският министър-председател Виктор Орбан, който да защити широко критикуваните си решения, между които е закон, водещ към закриването на Централноевропейския университет в Будапеща, финансиран от американския финансист и филантроп от унгарски произход Джордж Сорос. Той е сред международните критици на Орбан.

Европейската комисия се очаква днес да обяви следващите си стъпки по серия процедури за нарушение, които води срещу Унгария.

Комисията обяви, че ще предложи минимум от основни социални права, задължителни за всички държави от ЕС. Въпросът е спорен, защото социалната политика е в компетентността на държавите членки. Комисията на Юнкер обаче обяви за свой приоритет социален „рейтинг“ от тройно А на Европа.

„Ние сме в отворен вътрешен пазар, където има конкуренция, следователно има нужда от социална Европа“, казва тази сутрин в интервю за белгийски всекдиневник „Либр Белжик“ еврокомисарката по заетостта и социалните въпрои Мариане Тисен. „Не само що се отнася до социалните права на командированите зад граница работници, но също защото сме Европа на ценностите. Достойна заплата, работното време, сигурността на здравето на работното място, начинът на третиране на хората, които имат несигурни или временни договори, равенството между жените и мъжете – всичко това е важно.“

Предложението на Комисията включва право на отпуск по бащинство от минимум десет дни след раждането на дете. Това право бащите да имат независимо от това дали имат брак или партньорство с майката, предлага Комисията.