Физическите упражнения намаляват риска от развитието на голям брой заболявания, в това число диабет и няколко вида рак. Освен това те могат да забавят естественото влошаване на функциите мозъка, което настъпва с възрастта, след като минем 50 г.

Причината е, че упражненията осигуряват на мозъка по-добро кръвоснабдяване, както и допълнително количество кислород и хранителни вещества, което му влияе положително и помага за производството на хормона, отговорен за формирането на нови нервни клетки и синапси.

Учените от Университета в Канбера анализирали 39 научни разработки, за да установят как влияят на мозъка редовните физически упражнения, ако се провеждат не по-малко от четири седмици, съобщава Би Би Си. Правейки серия от тестове изследователите установили, че упражненията от типа на аеробиката, подобряват когнитивните функции – мислене, четене, обучение, способност за разсъждения. Силовите тренировки пък оказвали положително влияние върху паметта и способността за планиране и организация.

Физическата активност трябва да бъде предписвана на хората над 50 години като профилактика за заболяванията на мозъка, казва ръководителя на екипа Джо Норфи.

Учените смятат, че не е задължително да се посещава фитнес залата – достатъчно е да ходите пеша до магазина, а дори връщането обратно до дома с тежките торби, може да се смята за силова тренировка.

В хода на изследването станало ясно още, че дори човек вече да има нарушения в когнитивните функции, физическите упражнения могат да му помогнат. А за онези, които не могат да си позволят пълноценни тренировки, учените препоръчват различните източни практики.