Европейската комисия предложи днес проект на прокламация за социалните права в Европейския съюз. Тя очаква държавите-членки и Европейският парламент да я обсъдят и приемат до края на годината.

„Стълбът на социалните права в ЕС“, чийто текст Комисията предложи също като препоръка, съдържа 20 ключови права и принципи за доброто функциониране на трудовите пазари и социалните системи. Той е замислен за страните от Еврозоната, но може да се отнася и до държавите извън нея, които желаят да го прилагат.

Правата и принципите, които той включва, са в три категории: равни възможности и достъп до трудовия пазар, справедливи условия за работа и социална защита и включване.

Част от тези права и принципи вече съществуват в договорите на ЕС, Хартата му за основните права и в над 50 директиви засягащи труда и социалната защита като например директивите срещу дискриминацията на работното място или за командированите работници.

Стълбът ги обобщава в един документ, който да служи за референтна рамка за конвергенция  между социалните политики на държавите от общата валута, каза еврокомисарката по труда и социалната политика Мариане Тисен.

„Предлагаме минимални стандарти, които ще са основа на бъдещ дебат. Това, което очакваме, е да имаме по-интегриран от сегашния пазар на труда“, каза тя на пресконференция.

Правата и принципите в „стълба“ не са пряко приложими. Те изискват всяко от държавите, участващи в него, да приеме свое законодателство за гарнатирането им. То трябва да става в рамките на бюджетните ресурси, с които техните социални системи разполагат. На европейско ниво за функционирането на стълба могат да се използват средства от Европейския социален фонд.

Основната компетентност в областта на труда и социалната политика остава у държавите-членки както досега.

Като първа стъпка към изгражданего на европейския „социален стълб“ Комисията днес направи законодателно предложение бащите в ЕС да получат право на десет дни отпуск след раждането на дете. Такова право днес не съществува на европейско ниво, т.е. не е гарантирано от законодателствата на всички държави-членки.

Успоредно с проектопрокламацията Комисията публикува и "документ за размисъл" очертаваща три възможности за развитието на социалното измерение на ЕС в дългосрочен план. Те са: то да се ограничи да свободното движение на хора; само групи от желаещи страни (например Еврозоната) да правят повече заедно в социалната сфера и всички 27 държави-членки да хармонизират основни социални права.