Европейските отбори в група "Е" спряха похода на латиноамериканците към осминафиналите на бразилския мондиал. Само чудо можеше да извади Франция от втората фаза, поради което Дидие Дешан заложи предимно на резерви, а това стигна за 0:0 срещу Еквадор.

От равенството се възползваха швейцарците, отнесли с 3:0 Хондурас. "Петлите" спечелиха в квартета и в понеделник ще се изправят срещу тима на Нигерия, заел второ място в "F". Доста по-тежка задача се очертава за "часовникарите", които на 1 юли ще видят срещу себе си Лео Меси и компания.

От снощните мачове ще се запомни хеттрикът на Джердан Шакири за Швейцария. За отбелязване е най-вече първият гол, за който нападателят на "Байерн" (Мюнхен) се освободи отлично със солова акция и с левия крак порази целта. Отборът на Хондурас, един от аутсайдерите на първенството, изигра най-добрия си мач и заслужаваше да отбележи поне почетен гол. А при 0:2 можеше и да получи шанс да се върне в мача, но аржентинският съдия подмина дузпа за нарушение срещу Паласиос. 

По същото време Франция удържа без много усилия Еквадор за 0:0. Почти всичко за надеждите на южноамериканците приключи в 50-ата минута, когато капитанът им Луис Антонио Валенсия получи директен червен картон за нарушение. Чест им прави, че продължиха да се опитват да вкарат, но "петлите" имаха повече ситуации.

Крайно класиране в група "Е"

1. Франция       8:2  7

2. Швейцария  7:6  6

3. Еквадор       3:3  4

4. Хондурас     1:8  0

Днес първата фаза приключва с последните мачове в групите "G" и "Н". Двубоите в "желязната група" на Германия започват в 19:00 часа. Бундестимът излиза срещу САЩ, а Португалия среща Гана. Все още всеки може да се класира и всеки да отпадне.

От другия квартет в 23:00 ч наше време започват Южна Корея - Белгия и Алжир - Русия.