Бившият президент на САЩ Барак Обама ще получи 400 хиляди долара за реч на събитие на инвестиционната банка „Кантор Фицджералд“ - един от големите играчи на „Уолстрийт“.

Новината за това предизвика вълна от критики срещу Обама, защото той неведнъж се е заканвал като президент да отнеме огромната власт на „оядените котки“ и е критикувал властта на „Уолстрийт“, пише „Гардиън“.

Хонорарът е почти два пъти по-висок от този, който получи Хилъри Клинтън за участието си в събитие на „Голдман Сакс“. Тогава кандидат-президентката също си навлече вълна от критики.

Нито представители на офиса на Обама, нито фирмата „Кантор Фицджералд“ са коментирали пред изданието новината.

През 2010 година Барак Обама получи аплодисмети, защото предложи законодателство за ограничаване на властта на „Уолстрийт“. Година по-рано бе казал, че не се е кандидатирал за президент, за да помага на „банда оядени котки от „Уолстрийт“.

55-годишният бивш президент се появи тази седмица за първи път след края на мандата си пред публика. Това стана в Университета на Чикаго, където той обеща да подкрепя бъдещите лидери. Пред публиката каза, че главна цел на политиците трябва да бъдат икономическото неравенство, липсата на възможности, борбата с престъпността и климатичните промени.

"Всички тези проблеми са сериозни, те са надвиснали над нас, но те не са нерешими. Това, което ни пречи да се заемем с тях, е свързано с политиката и гражданския сектор“, каза той.

След края на втория си мандат Барак Обама се е заел с писане на мемоарите си. Според публикации в медиите той ще получи 60 милиона долара за тях. Обама бе гост и в ранчото на милиардера Ричард Брансън.

Фирмата „Кантор Фицджералд“ имаше офиси в Световния търговски център по време на атаките от 11 септември 2001 година. Тогава загинаха две-трети от служителите на компанията.