Европейският парламент започна процедура, която може да доведе до отнемане на имунитета на френската евродепутатка Марин льо Пен, която е кандидатка за президент на Франция.

Тя е заподозряна в злоупотреба с европейски средства, но няма да бъде призована преди балотажа на изборите за държавен глава на 7 май, съобщи председателят на ЕП Антонио Таяни, цитиран от Ройтерс.

Френски съдии настояват Европарламентът да свали имунитета на Льо Пен, за да може да бъде проведено съдебно преследване и доказани твърденията, че е злоупотребила с европейски средства, с които е плащала на сътрудниците на партията си Национален фронт.

„Искането бе внесено в правната комисия на Европейския парламент“, уточни Таяни пред депутатите в началото на сесията в Брюксел.

ЕП подозира, че част от средствата, които националистите на Льо Пен получават се изразходват не по предназначение. Смята се, че финанси, отпускани за заплащане на помощници на евродепутатите от Националния фронт, са отклонявани за възнаграждения на партийни функционери.

Сред тях е Катрин Гризе - сътрудничка на Марин льо Пен в партията й, която почти не е излизала от Париж, макар че е трябвало да работи в Брюксел и Страсбург.

Европарламентът изисква Льо Пен да върне сума от 300 хиляди евро, но тя отказва да го направи.

Аналогичен е случаят с Тиери Лежие - бодигард на председателката на Националния фронт, също нает фиктивно. Бившият й помощник Гаел Нофри, който напусна партията, заяви, че през 2012 г. е бил нает в предизборния щаб на Националния фронт по фиктивен договор с Европарламента.

По-рано миналия месец имунитетът на Марин льо Пен вече бе свален по препоръка на правната комисия. Тя бе сезирана от френската прокуратура заради разпространявани от Льо Пен в интернет брутални снимки на жертви на терористични нападения на "Даеш".