Китайският външен министър Ван И се обърна и към САЩ, и към Северна Корея с настояване да се спре напрежението в региона на Корейския полуостров.

Призивът към САЩ е да прекратят военните маневри в Южна Корея, а към Пхенян - да бъде спряна ядрената им програма, съобщи АФП. Министър Ван И е цитиран да заявява, че продължаващите ядрени опити на Северна Корея са "очевидно погазване на резолюциите на ООН", но продължаващите военни маневри край полуострова "също не са в духа на резолюциите"

"Сигурността и стабилността са доста крехки в момента и опасността от нов конфликт е огромна", е заявил китайският дипломат №1 на съвместна пресконференция с германския си колега Зигмар Габриел, цитиран от АФП.

"Не можем да рискуване дори един процент вероятност от война", е добавил Ван И, предупреждавайки, че евентуален конфликт би имал последици, които дори не могат да бъдат описани. 

Затова Пекин настоява и двете страни да бъдат благоразумни и да избягват всякакви действия или думи, които могат да бъдат разчетени като провокация.

Напрежението ескалира в последните седмици, след като в отговор на действията на Пхенян и продължаващите им опити с оръжие американският президент Доналд Тръмп силно втвърди реториката, а САЩ пратиха самолетоносач и подводница за съвместни военни учения с Южна Корея. В същото време Пхенян плаши, че ще отговори на всяка провокация, която "заплашва" страната, провежда годишната си военна проверка, струпвайки войски и твърди, че действията на Сеул и САЩ са намек за инвазия. 

Днешното изявление на Ван И идва, след като САЩ започнаха да разполагат в Южна Корея система за противовъздушна отбрана. Този ход бе обяснен с опасението, че Пхенян може да подготвя шести ядрен тест, припомня още АФП.

От Вашингтон няколко пъти настояха политиците в Пекин да използват влиянието си върху режима в Северна Корея, която им е партньор, за спиране на военните им опити.

Попитан дали Пекин е направил достатъчно да озапти съседа си, Зигмар Габриел е заявил днес:

"Основната отговорност лежи върху Северна Корея".