Обещанието на Доналд Тръмп да постави "Америка преди всичко" включва план за драстично намаляване на помощта на САЩ за развиващите се страни, пише "Форин полиси".

Изданието се позовава на вътрешни бюджетни документи на Държавния департамент и свои източници. Планът предвижда сливане на дипломатическото ведомство и Американската агенция за международно развитие, известна като USAID.

Предложението за намаляване с една трета на невоенната помощ за чужбина бе направено през март. Тогава обаче не бяха огласени подробности. Парите по това направление ще бъдат пренасочени към програма, тясно свързана с националната сигурност. Предвижда се планът да бъде осъществен през финансовата 2018 година.

При това някои от съкращенията ще засегнат страни, смятани като стратегически важни, отбелязва "Форин полиси". Сред тях е например помощта за Украйна, насочена към стимулиране на политическите и икономическите реформи. Тя ще бъде намалена с повече от две трети - 68,8 на сто.

Сливането на USAID с Държавния департамент може да стане в рамките на преразглеждането, препоръчано от Тръмп на 13 март, относно рационализирането на изпълнителната власт.

Двете държавни институции отказали да коментират възможното си сливане. От тях съобщили, че Белият дом ще публикува по-подробен бюджет по-късно тази пролет. Представител на USAID обаче заявил следното:

"Ние смятаме да похарчим по най-добрия начин парите на американските данъкоплатци, като ликвидираме програми и отдаваме предпочитание на ресурси, които в най-голяма степен дават тласък на американските интереси."

От USAID очакват бюджетното предложение да налага ликвидирането от 30 до 35 полеви мисии на Агенцията и да доведе до съкращаване с 65 на сто на регионалните ѝ бюра. В момента USAID действа в около 100 страни.

Същевременно ще бъде орязано американското финансиране на световното здравеопазване, допълва "Форин полиси". От съкращения са заплашени 41 страни. Все пак няма да има съкращения на Спешния план за борба със СПИН. Въпреки това специалисти предричат сериозни рискове. Според тях съкращенията във финансирането на световните здравни програми може да изложи много американци на риск от епидемии.

68 на сто от финансирането си ще изгуби Бюрото за безопасност на храните в САЩ.

Почти изцяло - с 94,5 на сто, ще олекне подпомагането на Бюрото по въпросите на океаните и международните природозащитни и научни въпроси към Държавния департамент. Именно това направление помага най-вече на уязвимите страни да се борят с последствията от климатичните промени.

Съкращенията са знак за по-голям стремеж международните помощи за развитие да бъдат обвързани с националните интереси на САЩ, смята "Форин полиси". Но експерти както от републиканските, така и от демократическите кръгове предупреждават, че орязването създава конкретни рискове за интересите на страната в сферата на сигурността.