Папа Франциск изненадващо говори пред конференцията на инициативата TED тази година, която се проведе във Ванкувър. Посланието си той отправи от Ватикана.

Ето трите му урока, синтезирани от Си Ен Ен. 

"Добър ден или добър вечер - не съм сигурен кое е времето там", така започва главата на Римокатолическата църква своята беседа.

Първият урок - Бъдещето е постижимо, ако се държим един за друг.

"Преди години заздравих убеждението си, че съществуването на всеки от нас е дълбоко свързано с другите хора. Животът не е само време, което минава. Животът е взаимодействие", казва папата.

Вторият урок - Не се оставяйте технологичните нововъведения да ви направят слепи за страданието на другите хора.

"Колко хубаво би било, ако развитието на технологиите и науката е съпроводено с повече равенство и социално включване. Колко чудесно би било, докато откриваме далечни планети, да преоткрием нуждите на братята и сестрите ни, които са около нас", смята Франциск.

Третият урок - Революция на чувствителността.

"Чувствителност означава да използваме очите си, за да виждаме другите хора, ушите си, за да чуваме другите, да се вслушаме в децата, в бедните, в тези, които се страхуват от бъдещето. Да се вслушаме и във вика на нашия общ дом, нашата заразена и замърсена планета. Означава да използваме ръцете и сърцата си, за да утешаваме другите, за да се погрижим за тези, които са в нужда", обяснява папа Франциск.

TED започва през 1984 г. като конференция, която се фокусира върху теми от технологиите, дизайна и забавленията, но днес покрива всички теми - от наука през бизнес до глобалните въпроси.