"Изнесох го с чест."

С тези думи служебният премиер Огнян Герджиков оцени работата си през последните три месеца седмица преди края на своя мандат. Той призна в ефира на бТВ, че работата е била тежка, но и не трябва да се бяга от отговорност.

"Макар че ми писаха оценка 4 преди няколко дена, вероятно по четирибалната система", пошегува се той, явно визирайки лидерката на БСП Корнелия Нинова.

Според Герджиков служебният кабинет има няколко ключови постижения - добре работеща икономика, увеличена събираемост на данъци и такси, начало на подготовката за българското председателство на Съвета на Европа. По негови думи за последното тримесечие институции като НАП и Агенция "Митници" са събрали с 1,5 млрд. лв. повече от същия период за 2016 г.

"Ние осъществихме и едни много добре организирани избори", заяви Герджиков, незнайно как пропускайки факта, че нямаше машинно гласуване, вотът в чужбина бе затруднен сериозно в последния момент и данните сочат за все повече нарушения и организационни проблеми.

Служебният премиер за пореден път заяви, че скандалният законопроект на Румен Радев и Министерството на правосъдието за уседналост на вота и други изборни промени "има рационални зърна, но не беше правилно представен".

"Фетишизира се правото на гласуване за хора, които са скъсали изобщо с България, плащат данъците си на друго място, тези хора да определят как да живеем не смятам, че е редно. Някои от тях са скъсали с България, защо те трябва да определят как живеем?", попита той.

Правото на глас на българите в чужбина е "фетишизирано" в конституцията.

След тази идея той припомни друга своя концепция за демократични избори - да се забрани на неграмотните да гласуват въпреки универсалното право на глас.

"За мен хора, които не знаят български език, хора, които са неграмотни, не трябва да определят как се управлява България. Те са нарушители на конституцията ни. Задължително е обучаването на български език", отбеляза Герджиков.

Важно е да се отбележи, че от 193 суверенни държави в света в нито една няма образователен ценз. Универсалното право на глас е защитено както от конституцията, така и от Хартата за правата на човека.

Служебният премиер отказа да коментира в детайли срещата между Сашо Дончев и главния прокурор Сотир Цацаров, защото "има недостиг на фактология".

"Аз не съм нито един от тримата, на мен ми е трудно да коментирам за неща, за които не знам достатъчно."

На въпроса дали е редно да има такава среща, Герджиков заяви:

"Това го е преценил самият Цацаров, нямам идея." 

Той отбеляза, че си пие кафе в кабинета със своите сътрудници. Отбеляза и че, когато прокуратурата е активна и дейна, я критикуват, както и когато е пасивна и не работи.