"Ако изборите бяха честни, ДОСТ щеще да е в парламента", обяви лидерът на партията Лютви Местан пред бТВ. 

„Най-важното за представянето на ДОСТ на изборите е, че получихме резултат 10% над социологическата прогноза от 0,3%. Реалната тежест на ДОСТ е на парламентарно представена партия и ако изборите у нас бяха честни, щяхме да се случим парламентарно”, твърди той.

Парламентарните избори са се провели и в още едно нарушение на основния закон на България – ограничаване правото на български граждани да влязат в страната и да гласуват, отново повтори лидерът на ДОСТ.

"ДОСТ има практически тежест на парламентано представена партия и най-реалното признание на тежестта идва от президента, който тръгна да инициира промени, за да попречи на партията да влезе на следващи избори в парламента", смята още Местан.

Сблъсъците между патриотите и автобуси с гласоподаватели по границата на 26 март той определи като „брутален акт на погазване на конституцията”, а промяната на правилата затова къде и как ще се попълват декларациите е всъщност въвеждане на образователен ценз за грамотност и отново погазване на конституцията. В същото време по Нова тв служебният премиер Огнян Герджиков се обяви на практика за образователен ценз, като изрази неудовлоствието си, че неграмотните гласуват.

"И аз мечтая за такова образовано, грамотно общество. Това вероятно ще се случи в перспектива от 15-20 години, но сега имаме други реалности.

По технически причини 30-40 хил. граждани не можаха да упражняват своето конституционно право заради на практика въведен образователен ценз.

Нито един бългаски закон не изисква собственоръчно да се полага подпис. Естествено, че тези декларации трябва да бъдат попълнени на български език, ако лицето не може, то трябва да получи помощ", продължи той.

Местан коментира и обвиненията на ДПС, че ДОСТ прокарва интересите на Турция. "Лупинги на тежка криза на политическата идентичност", даде той своята оценка.

"Все си мислех, че това е теза на "Обединените патриоти", но се оказа, че е и теза на Обединителните патриоти, те точно заради такиви тези губят избирателите си. ДПС загуби окончателно на тези избори статуса си на защитник на правата на малцинствата. И затова има истерия. И сега се опитват да се направят на бог знае какви", остро разкритикува бившите си съпартийци Местан.

"Турция е доказан добронамарен съсед на България. Мит е, че Турция се намесва чрез партия ДОСТ в България. Това е просто внушение", твърди още лидерът на ДОСТ.

Пари от президента на Турция в ДОСТ няма, а партията се финансира от членски внос и доброволни дарения, каза още той. Кампанията за изборите е струвала около 100 хил. лв., а в момента Сметната плата проверява финансирането ѝ.

Лидерът на ДОСТ смята, че има истерия патриотите да се покажат като такива, за „да участват във властта и да реализират олигархичните си интереси”.

Участието на патриотите в управлението според Местан е „сценарий” и така представителите на малцинствата у нас ще се чувстват като по време на възродителния процес.

„Има данни за опити за намеса на български партии и политици във вътрешните  работи на Турция. Видяхме призиви и от патриотите и ДПС как да се гласува на референдума”, каза още той.

По повод охраната му от НСО той посочи, че вече се охранява за своя сметка.