Парламентът прие текст от правилника, според който парламентарният контрол ще се предава по БНТ 2. След гласуването обаче се стигна до разгорещени дебати за това дали ГЕРБ или БСП са ощетили повече българските данъкоплатци, когато са били на власт.

Лидерката на БСП Корнелия Нинова взе думата, за да обясни отрицателния си вот. В нарушение на процедурата обаче тя премина към нападки срещу зам.-шефа на ГЕРБ Цветан Цветанов. Тя припомни, че заради неговите действия като вътрешен министър България е била осъдена 7 пъти в Европейския съд за правата на човека в Страсбург.

"Гласувах против по причини, които вече изтъкнахме в дискусия - цензура, ограничаване свободата на словото. По този начин ограничихте правото на достъп до информация на български граждани", каза Нинова.

Тя допълни, че тази дискусия е показала какво ще бъде бъдещето на 44-тото народно събрание.

"Когато говорим за засегнати права, да припомня, че като заместник-министър на икономиката дадохте Пловдивския панаир. Не ощетихте ли българските граждани, подарихте го на един ваш съпартиец. Трябва да излезете и да кажете как и защо взехте политическото решение в кабинета "Станишев" и министър Овчаров. Не ощетихте ли българите за милиони левове? Това, което направи Станишев, е да ви уволни, не знам какви са мотивите му, но знам, че беше по начин, по който понесохте политическа отговорност."

Това отговори Цветанов на Нинова. Той взе думата по начина на водене и изказването му също бе в нарушение на процедурата.

Според него България е била осъдена в Страсбург не само заради действия на МВР под негово ръководство.

"Нека бъдем умерени в изказванията си. Това, което направи ГЕРБ срещу престъпността, даде на страната ни признание", каза още той.

И припомни, че по времето на тройната коалиция отвличанията са били всекидневие, докато той се е справил с тях.

Нинова също взе думата по начина на водене и също в нарушение на процедурата отговори на Цветанов да не раздава предварително присъди, защото именно заради това България е била осъдена. Тя го призова, ако има данни срещу нея, да се обърне към съответните институции.

"Знаете къде е прокуратурата, знаете къде е съдът", каза Нинова.

Лидерът на "Воля" Веселин Марешки се опита да въведе ред и заяви, че този парламент копае дъното, достигнато от миналото Народно събрание. От различни страни на залата се чуха упреци към шефа на парламента Димитър Главчев, че е изпуснал залата. Мнозина депутати се възползваха от либералния режим на Главчев и взеха думата по начина на водене, като в нарушение на процедурата си дадоха мнението по спора между Нинова и Цветанов.

"Не ми се вярва, че ще го кажа, но Цецка Цачева ми липсва", заяви Кристиан Вигенин (БСП).

Според него ГЕРБ трябва да предложат друг председател.

"Предложихме на Корнелия Нинова", припомни му Главчев.

Парламентът отмени и парламентарния блиц-контрол, който се провеждаше всяка първя сряда от месеца и в който премиерът и вицепремиерите отговаряха на депутатски въпроси без предварителна подготовка. Този текст също бе подложен на критика от опозицията.

"Някой явно иска да скрие новите двама вицепремиери от малкия партньор", заяви Хамид Хамид.(ДПС), намеквайки за "Обединени патриоти".

Филип Попов (БСП) бе още по-рязък:

"Вие говорите за конструктивност, но налагате мракобесие. Ние го въведохме (блиц-контрола - б.р.) като форма на контрол, на прозрачност, на публичност. От кого криете премиера и неговите заместници, от българите ли? Когато го избират те са народ, сега са непросветени избиратели. Пъченето от екрани и рязането на лентички е едно, поставянето на конкретни въпроси друго. Вие превръщате последователно и арогантно 44-то НС в 44-ти гумен печат. Въпреки всичките ви процедурни опити да убиете парламентаризма просто няма да успеете. Още в първите дни разкритхте своята стойност".

Антон Кутев пък припомни, че подобна форма на парламентарен контрол има в 6-7- държави.

Данаил Кирилов (ГЕРБ) заяви, че в миналия парламент премиерът Борисов е присъствал на половината от проведените блиц-контроли. На което Хамид му отговори, че за 2016 г. премиерът е бил в парламента само два пъти. Според Кирилов блиц-контролът е бил измислен като "смешна рекламна форма на премиера Орешарски" и не е бил нищо повече от "говорилня".

"Едно от най-големите постижения на демокрацията е възможността за контрол върху изпълнителната власт. Вие ще отнемете това право. От какво се притеснява г-н Борисов да излезе на тази трибуна и да даде отговор на актуални въпроси.? Или вицепремиерите.? Надявате се поне един път да изкарате цял 4-годишен мандат. Не сте разбрали поуките от досегашните си грешки. Пътят, който сте избрали е пътят към най-бързо прекратен мандат".

Това каза Жельо Бойчев (БСП).

Парламентът отхвърли и предложение на БСП за замразяване на депутатските заплати.