Седем страници е обемът на коалиционното споразумение между ГЕРБ и "Обединените патриоти", подписано няма и 15 минути преди лидерът на ГЕРБ и кандидат-премиер Бойко Борисов да вземе мандата за съставяне на правителство от президента Румен Радев.

Какво пише в споразумението:

Политически съвет от "шестима члена" (граматиката е запазена) ще отговаря за начина, по който се вземат решенията на властта. Той включва лидерите на партиите - в случая тримата водачи на "патриотите", Бойко Борисов и двама души, които той ще посочи. 

Решенията на Политическия съвет ще се вземат с консенсус. Ако не може да се постигне такъв - следват преговори и диалог, пише в документа. Може да се излъчи и "говорител" на въпросния орган, който много прилича по замисъл на т.нар. Съвет на коалицията по времето на тройната коалиция.

ГЕРБ и "Обединените патриоти" се ангажират в рамките на месец да изработят управленска програма за 4-годишен мандат. 

Там, където няма консенсус, всяка от политическите сили ще може да отстоява своите виждания и предложения, но ако има промяна в позицията на ГЕРБ или "Обединените патриоти" по тема, по която вече е имало консенсус, това може да се смята за желание за денонсиране на споразумението, пише още в документа. 

Разпределението на министрите - 4-има вицепремиери и 17 министри, ще стане с анекс към споразумението, който предстои да бъде написан. "Квотите", макар да няма такава дума в споразумението, ще са пропорционални на парламентарната тежест, става ясно от текста. Министерските рокади не могат да се правят след разбирателство между партньорите, а при смени на министри партията, от която е, първа излъчва нов кандидат. Ако това не стане - ще го прави премиерът Бойко Борисов. 

В кабинета могат да участват и експерти, а не само политици от двете формации, пише още в споразумението. Ето пълния текст на коалиционното споразумение: