Израел удари рано тази сутрин оръжеен склад край летището в Дамаск, предаде Ройтерс, като се позова на сирийски бунтовнически и разузнавателни източници.

Складът е под опеката на ливанската шиитска групировка "Хизбула". Там редовно с товарни или военни самолети пристига оръжие от Иран. След ударите последвал силен пожар.

Иран, Русия и местни шиитски милиции, сред които "Хизбула", подкрепят режима на Башар Асад. Ливанската групировка е близък съюзник на Техеран и заклет враг на Тел Авив.

"Мога да потвърдя, че инцидентът в Сирия напълно съответства на израелската политика да действа с цел предотвратяване на контрабандата на модерни ирански оръжия през Сирия за "Хизбула". Естествено не искам да навлизам в подробности", заяви израелският министър на разузнаването Израел Кац, който се намира на посещение в САЩ.

"Премиерът е казал, че когато и да получим разузнавателна информация, показваща намерение за трансфер на модерни оръжия за "Хизбула", ние ще действаме", допълни Кац.

Военен говорител в Тел Авив отказа коментар.

Два висши източника на бунтовниците, действащи в района на Дамаск, цитираха свои наблюдатели в източните части на сирийската столица, където се намира летището. Те твърдят, че по оръжейния склад, използван от подкрепяни от Иран милиции, са нанесени пет удара.

Свързаната с "Хизбула" ливанска телевизия "Ал Манар" съобщи, че според първоначални данни са улучени складове и резервоари с гориво, но са нанесени само материални щети, без да има пострадали.

Представители на Израел са изтъквали неведнъж, че разглеждат всяка оръжейнат доставка за "Хизбула" като "червена линия", която ще накара Тел Авив да нанася въздушни удари или да извършва артилерийски обстрели.

В атакувания склад имало значително количество оръжия от Иран, твърди висш разузнавателен източник, помолил за анонимност. Според него голяма част от тези оръжия били предназначени за подкрепяните от Иран милиции начело с "Хизбула". Хиляди бойци от тези групировки се сражават на най-тежките фронтове срещу сирийските бунтовници.

Не за първи път Израел удря "Хизбула" в Сирия. През ноември 2006 г. военновъздушните сили унищожиха оръжеен конвой на групировката в предградието Ас Сабура на Дамаск.

Само седмица по-късно на военното летище "Мезе" западно от сирийската столица бе унищожена оръжейна пратка за "Хизбула", току-що докарана със самолет от Иран.