Главният прокурор Сотир Цацаров поиска имунитета на трима депутати.

Цацаров е внесъл искане в Народното събрание без имунитет като депутати да останат Веселин Марешки, Делян Делян Добрев и Светла Бъчварова. Това съобщиха от прокуратурата.

Снемането на имунитета на председателя на партия "Воля" Веселин Марешки е във връзка с наказателно производство, образувано по внесен в съда обвинителен акт на Окръжна прокуратура-Варна. Той е за причиняване на лека телесна повреда, изразяваща се в причиняване на болка и страдание без разстройство на здравето на общинския съветник Костадин  Костадинов при изпълнение на функциите му и за изнудване.

Софийската градска прокуратура е внесла обвинителен акт срещу Светла Бъчварова-Пиралкова за сключване на неизгодни сделки. Софийската градска прокуратура е внесла обвинителен акт срещу нея за сключване на неизгодни сделки, докато е била председател на Селскостопанската академия.

Третото внесено от главния прокурор искане е за снемане имунитета на Делян Добрев – народен представител от ПП ГЕРБ. Искането се основава на доказателства, събрани от Софийската градска прокуратура за извършено от Делян Добрев в качеството му на министър на икономиката, енергетиката и туризма престъпление умишлена безстопанственост, от което е настъпила щета за НЕК ЕАД в размер на  4 561 697,27 евро. Деянието е извършено умишлено, последвали са значителни щети и случаят е особено тежък - престъпление по чл. 219, ал.4, във вр. с ал. 3, във вр. с ал. 2 от НК.

Делян Добрев вече сам се съгласи депутатският му имунитет да бъде свален. От прокуратурата напомнят обаче, че за да произведе правни последици, е нужно подаването му след внасяне на искане от главния прокурор.

Пред журналисти в кулоарите на парламента Добрев заяви, че настоява прокуратурата или да прекрати разследването срещу него, или да внесе обвинение в съда, за да може да докаже невинността си. 

Светла Бъчварова-Пиралкова бе категорична, че сама ще се откаже от депутатската си защита, за да продължи разследването срещу нея.

Веселин Марешки обаче поиска парламентът да разследва делото, по което е разследван. И тя да реши дали е виновен и дали трябва да остане без имунитет.