С подмятания, безкрайно отдалечени от понятието "юристи с високи нравствени качества" (каквито са по Конституция), ВСС очаквано направи днес две неща: закопа завинаги възможността поне да се провери Сотир Цацаров за ЦУМ и напротив - остави "на вода" въпроса за проверка на Лозан Панов.

"Не ми беше приятно да ми целувате ръка..." "Единствено приятен ми бяхте, когато ви носих на гръб от болницата" и дали жената на Лозан Панов не се казва Черния лебед - това бяха част от унизителните реплики на пленума на най-висшия орган, който задава тона на цялата съдебна система.

И ако за ЦУМ обществото е горе-долу наясно: 6-имата опозиционери от ВСС внесоха нещо немислимо проекто-точка в дневния ред да се направи проверка на главния прокурор... Втората тема е по-неизвестна.

Тя най-просто казано е следната: Съдийската колегия на ВСС отказа преди около месец да провери по сигнал на Калин Калпакчиев дали в дадени райони - основно в "знаковия" пловдивски апелативен окръг, - са провеждани още през зимата общи събрания, на които административните ръководители са намеквали на съдиите да се обединят около единна кандидатура на изборите за нов ВСС. (Както е известно, по стария закон гласуваха делегати, излъчени от събрания, а един от плодовете на т. нар. съдебна реформа, е, че вече членовете на съвета от професионалната квота се избират пряко на принципа "един магистрат - един глас", б.р.)

След като ВСС се посмя с предложението на Калпакчиев - поне да се искат протоколите, за да се види какво се е говорило на тези събрания и да се заклеймят шефовете, ако са оказвали натиск, плюс декларация за гласуване по съвест, преди 3 дни агенция "Блиц" пусна документ, че Лозан Панов е изискал от административни ръкводители да пратят протоколи от общи събрания, ако на тях са обсъждани факти за предстоящите избори на ВСС. Панов съвсем ясно казва, че ги е поискал със заличени имена, т.е. - не го интересува КОЙ, а КАК ще бъдат избрани бъдещите членове на съвета и дали това е в съотвествие с новия Закон за съдебната власт.

От днес въпросните протоколи са публикувани на сайта на ВКС - да се види какво се е говорило... Което пък допълнително вбеси някои членове, основно Галя Георгиева от Пловдив.

Въпреки това по вълшебен начин, вчера това се обърна срещу Панов, като Ясен Тодоров обяви пред тв "България он еър", че му иска оставката. И така се появи точка първа в дневния ред.

 

Днес Димитър Узунов прочете с равен глас как председателят на ВКС си е позволил да иска инфо за събранията в АС - Бургас, Велико Търново, Пловдив, окръжен съд Хасково, районните в Харманли и Димитровград (всъщност след гръмването на скандала "Правен свят" поиска по ЗДОИ именно някои от тези протоколи, но удари на камък, б.р.)

Освен че стана ясно, че предложението за точка срещу Панов е подписано от 12 души (сред тях и Цацаров, б.а.) Димитър Узунов окачестви искането на Панов като "опит за явна и груба намеса в свободната воля на съдиите".

За какво става въпрос стана ясно от част от протоколите, които председателят на ВКС прочете. След като каза, че за пръв път изборите са равностойни като тежест на гласа на редови магистрат, на местен ръководител или неговия собствен, Панов прочете части от репликите от въпросните общи събрания.

В него се чете как председателите са инициирали общи събрания и трябва "да я уведомим" за резултатите (като заяви, че става въпрос за Галя Георгиева - острие на пловдивската група в съвета, б.р.).

Самите магистрати пък са опонирали, че "цялата тази идея излиза извън закона и извън правомощията на общото събрание...", че е "извън рамките на правилата", че "общото събрание в никакъв случай не би следвало да подменя волята на всеки от нас", че "възможността за обединена кандидатура противоречи на всички правила" и са питали: "това, което се прави в момента, не е ли лобизъм, заради който някои колеги бяха наказани дисциплинарно".

Друг съдия директно се е интересувал - означава ли привикването им на подобни срещи, че те нямат право да издигнат друг кандидат извън спуснатия.

"Дали е случайно, че тази среща се провежда точно в съда в Хасково - мястото, където един наш член, без да знае, че го записват казва: "Ще си ги изиграем нещата, както сме си ги решили..", напомни Панов, визирайки Димитър Узунов.

След това Панов стана мишена на дружна канонада, като Узунов най-живописно обяви, че той дели магистратите на софийски и провинциални, и имало ли нещо лошо, че от Благоевградско например са 10-има членове на съвета.

От т. нар. малцинство се намесиха да обясняват, че темата генерално се измества и изборът по закон трябва да зависи от качествата на магистрата и няма никакво значение дали е от Петрич, Варна, Видин или Хасково.

"Не се интересувам от това кой ще влезе, въпросът е как ще се случи", обясни Панов защо е поискал от съдилища протоколите, и то със заличени имена.

"Къде видяхте в закона забрана за това... Къде видяхте, че има каквито и да е указания към съдиите как да гласуват. Аз лично не виждам какъв ви е проблемът за това", изказа се Георги Колев - председателят на ВАС.

Той дори попита какво укоримо е намерил Панов да има номинация на "един регионален приницп".

Галя Георгиева побесня как така, като е публикувал заличени имената на изказващите се редови съдии, не е заличил само имената на административните ръководители... (които, разбира се, са публични и общоизвестни, б.р.)

Калин Калпакчиев се хвана за главата:

"Аз виждам едно логическо противоречие за това - опитът да се провери дали е оказван натиск, да е оказване на натиск."

Същото Панов нарече нонсенс. И призова:

"Не се качвайте на кораба на глупостта и не духайте в платната му, моля ви."

Милка Итова попита не е ли възмутително, че председателят на ВКС направил намек, че сички пътища водят към Повдив...“. И понеже тя е един от хората (заедно с Димитър Узунов, б.р.), които посетиха Лозан Панов в болницата, когато го блъсна кола в рамките н процедурата по избор за педседател на ВКС, тя каза как се е променил вече - 

"Престана да ми целува ръка, защото ми беше неприятно."

Димитър Узунов направи процедурно предложение - точката да се отложи и да бъдат извикани всички регионални шефове, които са визирани в стенограмите от събранията на съдиите. На това Соня Найденова веднага възрази, че трябва да бъдат изслушвани и всички, които са изразили недоволство от натиска...

И понеже стана ясно, че и в Наказателното отделение на ВКС се е провело такова общо събрание, докато Панов е бил в отпуск. 

"Всеизвестно е, че вие не ходите на работа.. Нямат ли право да се събират и да обсъждат?"

Георги Колев се намеси също с недопустимо - според малцинството - изявление: всички да си стоят в къщи и да не провеждат събрания.

Началникът все е прав... Ако г-н председателят е имал добри намерения, да го беше казал тука - да вземем съвместно решение - намеси се самоотвержено Румен Георгиев, макар че ходът на Панов е именно вследствие на нежеланието на ВСС да се занимае с темата.

Юлиана Колева (която дори не е от т. нар. опозиционно малцинство), също се намеси, че викването на събрания от административни ръководители ясно говори точно за провеждането на някаква управленска тенденция"

Въпреки това се прие с гласовете на мнозинството предложението на Димитър Узунов - темата да остане да се "тупка", като се отложи и се привикат да бъдат изслушани всички визирани шефове.

Макар Панов да отбеляза, че не разбира какво ще постигнат с това - когато вече ще текат в разгара си изборите, защо пленумът ще ги изслушва (като са само съдии), и какви послания ще им се отправят така...

Проверката за Цацаров

Стихиите обаче се развихриха с пълна сила, когато се мина на темата дали да се прави проверка за срещата на Сотир Цацаров в ЦУМ.

Там Цацаров отново излезе с кратко експозе  и напомни на председателя на ВКС, че не е в положение да го разпитва. Въпреки настояванията на последния, че е хубаво да обясни много неща за обществото - целите на срещата и др. Плюс отявлените намеци на Калин Калпакчиев, че може да се "ограничават права" на отделна личност в обществен интерес при корупционни съмнения. А пък Камен Иванов каза, че ще подкрепи проверка, само и само да се изчисти дали е "нахалник главният проукрор", както казва Сашо Дончев на записа.

"Нито аз, нито г-н Калпакчиев, нито вносителите (на предложението за проверка) сме хванали под ръка г-н Цацаров и сме го завели в ЦУМ. Той е отишъл сам", поясни Панов защо има нужда от отговори.

В тази дискусия основно острие беше Димитър Узунов:

"Единствено, така, ми беше приятно, когато се наложи да го нося на гръб от болницата до ВСС..."

Това Димитър Узунов каза на Лозан Панов в очите му, бранейки подведения от "лошите" бизнесмени невинен главен прокурор.

"Каква е целта на днешната дискусия. Нека си го кажем направо - целта е главният прокрор да бъде дискредитран, главният прокурор да бъде унижен... Целта е, г-н Панов, неговият авторитет да бъде нарушен. Това, което, г-н Калпакчиев - вашият съратник, отначалото започна", разгърна мисълта си Узунов.

До края на тази "достойна" дискусия стана въпрос коя е съпругата на Лозан Панов и как в разговорите в една група публикувана като "Арго" в медиите около Пеевски се чува прякорът по неин адрес "Черния лебед"...

"Аз мислех, че така ѝ е името", намеси се Димитър Узунов, докато Панов спореше с Цацаров (който, между другото, в момента защитаваше личния живот на председателя на ВКС и как той нямал общо, б.р.)

След като на това ново дъно съветът реагира с "Ееее...", представляващият взе, че се извини след настоятелни молби да повтори на микрофона, това което е подметнал.

Логично, мнозинството реагира със 17 гласа дори да не се прави проверка по въпроса с главния прокурор.

"Всъщност това е една нормална среща между Сотир, Жоро и Сашо, с което ние създаваме един стандарт", каза Калин Капакчиев и предложи поне и друг текст - че всички магистрати са свободни да се срещат с когото си поискат.

От другите струващи да се запомнят неща беше шегата на Лозан Панов със самоотвержената пледоария за защита на Цацаров от един бивш двукратен министър-председател:

Освен това ми е малко странно дали г-н Цацаров има обица - каза съдията.

- Нямам, нямам, нямам... И на двете нямам - добросъвестно отговори главният прокурор.

Бе намесен и филмов сюжет - след израза за "Черния лебед" (филм за балерина, която накрая се самоубива, б.р.), Узунов обвини Лозан Панов, че е актьор:

- Мисля, че и Робърт де Ниро може да ви носи чантата - подметна той...

"На гръб ли", чу се от залата по повод неговото изказване как е влачил Панов на гръб.

На това Панов после му отвърна, че играе "Спасяването на редник Райън" - но не стана ясно дали визира "носенето на гръб"... На което пък главният прокурор се припозна и каза, че може да е всичко, но няма лесно да го огънат. и не е редник.

До края се запомни как Васил Петров бащински се обърна към Калин Калпакчиев с " Калине" и му каза, че има познати, с които няма как да почне да се срамува, че се среща. Да не казвал имена сега... Петров е баща на жената, от която Делян Пеевски има дете.

На подскочилата Соня Найденова - че никога не го е чувала да говори на "Калине", той ѝ каза "Сонче", на което тя каза, че не му е никакво "Сонче".

No comment...