Главният прокурор Сотир Цацаров за пръв път говори "на живо", макар и само пред камерите на ВСС, след изнасянето на информацията за срещата в ЦУМ, организирана от Георги Гергов, на която е присъствал и Сашо Дончев.. Досега той е единственият, който излезе само с писмено становище и фактически не е отговарял на въпроси.

Днес за пръв път можеше да бъде питан, тъй като не се е явявал пред медии досега. Това стана на заседанието на ВСС, където 6-има негови членове опитаха безпрецедентно да внесат точка да се провери случаят в ЦУМ.

Калин Калпакчиев каза, че трябва да има нулева толерантност при подобни съмнения за корупционно поведение и че дори може да се ограничават лични права в интерес на обществения интерес.

Лозан Панов най-активно задаваше въпроси дали срещата е била в предизборно време, дали единият е висш партиен функционер и постоянно настояваше, че Цацаров дължи още отговори.

Ето и монолога на Цацаров без редакторска намеса, след който той отново каза, че млъква и няма да отговаря на въпроси. 

"По отношение на никого не е упражняван от мен натиск, нито са отправяни заплахи

Не съм упражнявал никакъв натиск върху наблюдаващия прокурор по проверка - сега досъдебно производство (за КЕВР и цените, които се диктуват, според отчетените разходи от "Овъргаз", б.р.) Напротив: отказал съм.

Лицата, с които сме се срещали, не са обвиняеми, не са подсъдими, не са криминално проявени. Тезата, че лицата са разследвани, е или злонамерена, или най-меко казано неосведоменост (прокуратурата удари чиновници от КЕВР, а не пряко Сашо Дончев - б.р.).

И още нещо - тези лица не са адвокати, не са страна по дела. Аз въобще не съм отишъл на тайна среща. За мен в тази среща няма нищо тайно.

Няма от какво да се срамувам.

Бих се срамувал, ако определени разследвания не биха се развивали в насоката, в която очевидно някои не желаят да се развият.

Не съм нарушил закона, не съм нарушил служебните си задължения . Затова и не се срамувам.

Чужди сценарии и постоянните им сценаристи аз не желая да коментирам. Ще кажа само, че на тази маса сценаристи няма. Има само хора, на които е възложено да изпълняват определени сценарии. Но те се сменят – сценаристите остават същите."

До края на изявленията си Цацаров нападаше основно Лозан Панов, който му задаваше най-много въпроси.

"Извинете, г-н Панов, не сте в положение да ме разпитвате...

... Ако това ви обижда, съжалявам, но вие не сте сценарист, вие сте от изпълнителите. С това ще приключа изявлението си и каквито и въпроси да ми задавате, не считам, че е достойно да отговарям точно на вас."

В крайна сметка с огромно мнозинство от 17:6 гласа ВСС реши, че няма да проверява по никакъв начин ЦУМ-гейт.