Лидерът на "Воля" и зам.- шеф на парламента Веселин Марешки засега няма намерение да сдава сам имунитета си, поискан по-рано днес от главния прокурор Сотир Цацаров. Вместо това обяви, че иска специална комисия в парламента да се занимае с казуса. Ако тя реши - Марешки ще даде сам депутатската си защита. Ако не - щял да даде под съд всеки, който по някакъв начин е опетнил името му.

Марешки нарече разследването за изнудване за 5000 лв. постановка и попита журналистите представят ли си как изобщо изнудва някого, още повече за толкова малка сума. 

"Ние ще искаме парламентарна комисия и в нея да бъдат представени всички документи, СРС-та, показания, свидетели... Какви свидетели като самият обвиняващ твърди, че разговорът бил на 4 очи... И въпреки това 20 свидетели имало. Нека комисия да разгледа всичко, от нашата група ще има само един човек в нея, да реши съдбата на Веселин Марешки. Ако тя реши - сам ще се откажа от имунитета, ако не - ще търся отговорност на всеки, който ме е забъркал в това".

Без да стане съвсем ясно защо, но вероятно заради публикации от предния ден, че от стаята на "Воля" миришело на цигарен дим, Марешки се впусна в размисли за навиците на депутатите в 44-ия парламент. Затова и докато той говореше пред медиите, останалите 11 депутати от групата му бяха строени чинно зад гърба му - "да ги видите всичките"

"В стаите, въпреки забраната за пушене на обществени места, се пуши. Някъде мирише на алкохол, а в определени лица се вижда употреба на наркотици и упойващи вещества", отсъди Марешки. На уточняващия въпрос кого подозира, той заяви - "Е... (усмивка)...  Има депутати, които изглеждат странно... Всички се разхождаме тук, някои неща правят впечатление..."

Тук се появи следващото нестандартно предложение - да се намери и повика подвижна лаборатория, която да провери за цигарен дим въздуха, за алкохолни пари и каква е психическата устойчивост на депутатите.

"В нашата група всички се придържаме към здравословния начин на живот. Само двама души пушат, няколко са абсолютни трезвеници, никой не ползва наркотици", декларира Марешки. Без да уточни изрично какво точно има предвид под "здравословен начин на живот". 

Изявата му пред медиите бе провокирана и от реплики в залата по-рано, че групата на "Воля" била само от 12 души и това ги прави незначителни. 

"Нашата сила е в прагматизма, почтеността и родолюбието. Това, че сме само 12 души, няма да даде възможности на безличната многочисленост да заличи важността на въпросите, които ще задаваме", закани се още Марешки и заяви, че работата на депутатите му е да издига авторитета на българския парламент.

По-рано лидерът на "Воля" заяви, че ако в управленската програма на ГЕРБ и "Обединените патриоти" пак види 90% от своята предизборна програма, би могъл да подкрепи бъдещия кабинет.