Все повече слухове витаят за предстоящо отстраняване на руския премиер Дмитрий Медведев, съобщава Блумбърг.

Според два източника от Кремъл той е обезпокоен както никога досега за съдбата си.

Съобщението идва само ден след огласяване на изследване на московския "Левада-център". Според него почти половината руснаци, или 45 на сто, в една или друга степен подкрепят оставка на премиера.

Медведев има най-ниския рейтинг, откакто е на власт. Сриването се свързва с филма разследване "Това не ви е Димон" на Фонда за борба с корупцията (ФБК), оглавяван от опозиционера Алексей Навални. Той бе огласен на 2 март. В него се твърди, че премиерът получил подкупи в размер над 1 милиард евро и се сдобил с несметни богатства. Разкритията доведоха до най-големите от години насам протести в Русия. Те се състояха в цялата страна на 26 март. Само в Москва бяха арестувани над 1000 души.

Отказът от станалия непопулярен премиер би бил лесен избор в навечерието на кампанията за президентските избори през 2018 г., отбелязва Блумбърг. Президентът Владимир Путин, чиято победа догодина е почти гарантирана, трудно би предизвикал ентусиазма на избирателите. Смяната на втория човек в Русия би могла да даде представа как да се вдъхне нов живот у правителството на Путин и да бъде увеличена активността на гласоподавателите, разочаровани от най-продължителния икономически срив за последните 20 години.

От друга страна, оставка на Медведев може да даде смелост на противниците на Путин. Главният от тях е Алексей Навални.

Путин не може да уволни Медведев, без да превърне това в подарък за Навални, смята политологът Глеб Павловски.

Сред най-близкото обкръжение на президента има опасения, че ако с него се случи нещо, по конституция ще го смени Медведев. И той ще има много причини да си отмъщава. И затова най-близките хора на Путин го натискат да отстрани премиера, казва пред Блумбърг политологът Сергей Марков.

При всички положения в момента министър-председателят е удобен за президента, защото винаги може да му служи за гръмоотвод.